IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как пандемията замрази икономиките на страните от Латинска Америка

COVID доведе континента до най-тежката криза от края на колониализма, каза д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия

21:16 | 19.02.21 г.
Как пандемията замрази икономиките на страните от Латинска Америка

Covid кризата вече придобива реално икономическо изражение в Латинска Америка като най-дълбоката на континента, откакто тези държави са създадени след края на колониалното управление през 18 век. Това каза д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира, че на фона на ръста на производството и на БВП в Колумбия, гръбнакът на икономиката - неформалните сектори като туризъм и хотелиерство, са обект на масов фалит.

По неофициални данни към този момент над 100 млн. души в Латинска Америка са изпаднали в бедност. Банковата система в Колумбия е стабилна, но в града изоставени ресторанти, офиси и дори и квартали са вече често срещана гледка, каза д-р Анета де ла Мар Икономова.

Според нея това се дължи на липсата на държавни помощи към малкия и среден бизнес в южноамериканската страна. "Противопандемичните мерки бяха разхлабени, от една страна, поради първата доставка на ваксини в сряда, но и от друга - поради нарастващото обществено напрежение, което ескалира до сблъсъци с местната администрация", разказа тя.

Д-р Анета де ла Мар Икономова прогнозира, че на фона на най-тежката криза, която Латинска Америка някога е претърпявала, националните правителства ще започнат все повече да разхлабват ограничанията в страните си с цел размразяване на замръзналите им икономики.

"Предстоят избори през април, чийто резултат ще предначертае бъдещето развитие на нашия регион, като властта е много по-вероятно да се смени и това да бъде съпроводено с известна доза стабилност", прогнозира гостът.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още