Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Как републиканците искат да спасят парите си и да саботират изборната реформа

Материал на New Yorker може да ни остави зашеметени за това доколко разбита е американската демокрация

Как републиканците искат да спасят парите си и да саботират изборната реформа

Снимка: Mick Haupt on Unsplash

Тази статия на New Yorker е или повод за голяма надежда - или депресираща в политически аспект. Във всеки случай е изключително любопитна: Списанието разполага с вътрешна информация, т.е. запис от вътрешнопартийна конференция на Републиканската партия (от януари). Партията се събира с най-големите си и в същото време най-тясно обвързани спонсори. И е ужасена колко популярни сред тях са плановете за реформи на демократите. Популярни в различните партии. За правото на гласуване (което трябва да бъде достъпно за повече хора) и много повече за финансиранията на предизборните кампании. Тези реформи трябва наистина да разкрият от кого всъщност получават парите си.

Публично републиканците заклеймиха амбициозния законопроект за реформите - като непопулярен партиен трик. По време на спорното изслушване на комисията в Сената преди няколко дни сенаторът Тед Круз от Тексас отхвърли предложението, което има за цел да разшири правата на глас и да ограничи влиянието на парите в политиката, като „нагло и безсрамно заграбване на властта от демократите“.

Но зад затворени врати републиканците говорят по различен начин за законодателството, което е известно също като Резолюция 1 на Камарата. Те признават, че по-малко известните разпоредби в законопроекта, ограничаващи разходите за тайни кампании, са изключително популярни в целия политически спектър. Насаме те признават, че собствените им социологически проучвания показват, че нито едно послание, което могат да измислят, ефективно не противодейства на аргумента, че милиардерите трябва да бъдат възпрепятствани да купуват избори.

С огромен ужас републиканците откриват помежду си, че за съжаление дори техните консервативни избиратели не искат милиардерите да могат да си купуват политиката. И че огромна кампания от лъжи няма да  трябва да бъде достатъчна, за да разстрои общественото мнение. Оттук и решението: Трябва по някакъв начин да убият реформата в Сената. Тази статия хвърля светлина върху това как точно си представят това републиканците. И материалът всъщност може да ни остави зашеметени от това доколко разбита е американската демокрация.

Предложеното законодателство е описано от Times като „най-същественото разширяване на избирателните права от половин век“. То би променило начина, по който американците гласуват, като наложи автоматична национална регистрация на гласоподавателите, разширяване на възможността за гласуване по пощата и прехвърляне на обсъждания от десетилетия проект за преместване на контрола над определящите броенето области от политическите партии към безпартийни експерти.

Предвид изключителните опити на Доналд Тръмп и неговите поддръжници да подкопаят изборите през 2020 г. и непрекъснатите усилия на републиканците да възпират избирателни райони на демократите да гласуват, обширните разпоредби на закона привлякоха силно внимание от страна на медиите. По време на първата си пресконференция миналата седмица президентът Джо Байдън подкрепи законопроекта, като нарече републиканските усилия за подкопаване на избирателните права „болни“ и „неамерикански“. Той заяви: „Трябва да докажем, че демокрацията работи.“

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
4
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А, г-н Бойчо Попов всеки ден удря ново дъно с долната пропаганда за ваксини и тоталитарен строй на левите. Отвратен съм!
1
 
5
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Поредната лай-ня-на статия в тази пор-но медия. Демократите ги се пръскат от яд, че червените щати въвеждат мерки ограничаващи лъжите по време на избори, които им позволиха да манипулират изборите. Според демократите задължителното показване на лична карта по време на гласуване било дискриминация и расизъм защото латиносите и тъмните няма ли знанията да си изкарат карти.Е, по-расистко нещо в това твърдение няма.
1
 
3
 
1
преди 1 месец
Бойче, свали си комунистическите очила. То, ако питаш комунистите, опа демократите, всичкото маймун, дето влиза нелегално, трябва да гласува, че нали е за техното дементче дедо Джо

Още от САЩ
Dow прибавя над 150 пункта напът към печеливша седмица*