IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се справи Байдън с наследените бюджетни дисбаланси?

За да не се допусне инфлация и дефицит, САЩ трябва да допуснат внос на евтини китайски стоки, смята проф. Димитър Хаджиниколов

20:12 | 21.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg</em></p>

Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg

Един от основните проблеми пред администрацията на новият президент на САЩ Джо Байдън ще бъде да балансира бюджета. Това заяви проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„На дневен ред ще бъде дали да се запазят данъчните облекчения, които въведе Доналд Тръмп. Трябва да се търси постепенен начин да се намират средства за бюджета“, коментира проф. Хаджиниколов.

По думите му разходите за т.нар. Covid икономика след последния пакет, който Байдън предложи, ще достигнат общо 5 трлн. долара. 

„За сравнение сумата е доста повече от БВП на Германия. Тези средства ще доведат до още по-големи бюджетни дисбаланси и това е основният въпрос, който трябва да реши новата администрация“, каза гостът.

Най-същественото, което Доналд Тръмп постигна за икономиката на страната, са данъчните облекчения и дерегулациите, които създадоха известна възможност да се съживи американския бизнес. „Не бива тези неща да се премахват с лека ръка“, посочи гостът.

Проф. Димитър Хаджиниколов коментира и темата за отношенията между САЩ и Китай, като подчерта, че двете страни са обречени да развиват търговия по между си, защото имат взаимни интереси.

„Вносът на китайки стоки в САЩ ще бъде особено необходим сега, когато трябва да се компенсира спадът на производството в САЩ. За да не се допусне инфлация и дефицит, трябва да се допусне вносът на евтини китайски стоки“, каза той.

Целия разговор може да видите във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още