IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тръмп може да осуети плановете на Фед за повишаване на лихвите

Резултатът от изборите в САЩ хвърля съмнения и върху бъдещето на председателя на Фед Джанет Йелън

12:15 | 09.11.16 г. 15
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Победата на Доналд Тръмп на изборите за президент на САЩ поставя под съмнение основното предположение на глобалните финансови пазари, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти скоро и ще продължи затягането на паричната политика през следващите години, коментира Ройтерс.

Финансовите пазари бяха разтърсени веднага след новината за Тръмп. Доларът и акциите потънаха, а държавните ценни книжа и златото се изстреляха нагоре, отразявайки страховете за продължителна глобална несигурност заради политиките на републиканеца.

Пазарните сътресения, включително китайският срив на фондовия пазар през 2015 г. и последствията от британския вот за излизане от Европейския съюз (ЕС) през юни, оказваха спирачка на действията на Фед.

Инвеститорите по-скоро предпочитаха конкурента на Тръмп – демократа Хилари Клинтън, тъй като се смяташе, че тя би била по-надежден президент у дома и на световната сцена.

Тръмп обеща да прекрати или да предоговори международните търговски споразумения, което може да доведе до вълна от протекционизъм и да спре крехкото глобалното икономическо възстановяване. Неговите икономически планове призовават за огромни намаления на данъците, което според много икономисти ще увеличи сериозно бюджетния дефицит на САЩ.

„Това повишава шанса Фед да не предприема действия през декември“, казва Марк Занди, главен икономист на Moody's Analytics.

Резултатът хвърля съмнения и върху бъдещето на председателя на Фед Джанет Йелън. Тръмп неведнъж е обвинявал Фед, че поддържа лихвените проценти ниски, за да помогне на президента Барак Обама, и подсказа, че може да замени Йелън, след като мандатът ѝ приключи през януари 2018 г. Това накара анализаторите да се питат дали тя няма да подаде оставката си по-рано.

Липсата на детайли в икономическите планове на Тръмп също засилва несигурността за Фед и постав под въпрос бъдещата посока на лихвените проценти.

Той предлага да се даде повече свобода на действия на отделните щати при изразходването на федералния бюджет за здравнo осигуряване на бедните, но не представи допълнителни детайли. Тръмп обеща и понижаване на данъчните ставки за физически и юридически лица, но някои икономисти поставят под въпрос допусканията, залегнали в плана му, и липсата на яснота как тези понижения ще бъдат финансирани.

Неправителствената организация Committee for a Responsible Budget заяви, че това прави по-трудно оценяването на предложенията на Тръмп. Според нея тези политики могат да увеличат федералния дълг с 5,3 трлн. долара през следващите 10 години.

Тръмп каза, че политиките му ще дадат началото на вълна от бизнес инвестиции, ще създадат 25 млн. работни места и почти двойно по-бърз годишен растеж на американската икономика.Имаме страхотен икономически план, ще ускорим двойно растежа и ще имаме най-силната икономика в цял свят“, каза Тръмп пред поддръжниците си след обявяването на резултатите.

Докато избирателите гласуваха във вторник, председателят на Фед за Чикаго Чарлс Евънс каза, че централната банка ще следи внимателно волатилността на финансовите пазари и дали фискалните политики ще се променят след изборите. Фед няма да се поддаде на критиките и ще определя политиката си според мандата си за постигане на пълна заетост и стабилни цени, каза Евънс. „Трябва да сме независими от краткосрочен политически натиск“, коментира той пред репортери в Ню Йорк.

Първоначалното влияние на протекционистките политики на Тръмп може да не е толкова лошо. Икономистът Бари Айхенгрийн каза по-рано тази година, че макар митата да носят заплаха от търговски войни и геополитически напрежения, първоначалното влияние ще засили заплащането и инфлацията в САЩ - нещо, което хлабавата парична политика на Фед отдавна се опитва да постигне.

Екипът на Занди в Moody's Analytics оценява, че пълното прилагане на търговските и имиграционни политики на Тръмп може да ускорят инфлацията, като това в крайна сметка ще доведе до агресивно повишаване на лихвените проценти от Фед и рецесия – опасение, споделяно от много инвеститори.

Намаляването на данъците може да увеличи значително бюджетния дефицит, а търговските му санкции може да прекъснат световната търговия. Това може да ни вкара в рецесия“, казва Доналд Селкин, главен пазарен стратег в National Securities в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Е са що върна старата плоча? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
Посочваната от Вас икономика номер едно е при държава с много много дългове. Тези дългове временно помагат да не започне ескалация на катастрофална стопанска криза, ала това не може да продължава вечно.Когато започне кризата (причинена от наличната сгрешена американска парична система) също ли ще поддържате, че е налична икономика номер едно?Единственият начин САЩ да се спасят от предстояща катастрофална стопанска криза е чрез подобрение на сегашната американска сгрешена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
Факт, важната истина е една и тя е, че сега прилаганата сгрешена американска парична система е водещ причинител за развитие на потенциал за катастрофална криза със съпътстващи злини.Истината за сега наличната сгрешена парична система и възможността за нейно подобрение може да се представя по различни начини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
d333
преди 7 години
Т'ва коя година, не уточняваш?... : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Tyrista
преди 7 години
sure rate hike, NEXT MONTH!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
emonik
преди 7 години
Тия с сгрешшената парична система са икономика номер едно , а ние отличниците сме последни . И как Тръмп с критикете към ФЕД че подържат дълко време ниски лихви ще усуети вдигането на лихвата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
kloynat
преди 7 години
Тръмп е по пе4елившия кон от хиларито много скоро ще има паритет долар евро икономиката на сащ ще драпне много напред докато ако беше хиларито нещата щяха да са сащите каквито са сега при обама Тръмп е 4овека и фед го знаят те си го пожелаха и все пак да не забравяме 4е Доналд е само една кукла на конци а фед са кукловодите всизвестна конспирация нищо ново под сланцето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
fri
преди 7 години
Противоречите си в статията! - или Ройтерс, който цитиратеПърво в заглавието и след него:- Как Тръмп щял да осуети плановете на Фед за повишаване на лихвите и че ще продължи затягането на паричната политика през следващите години.А после:- как Тръмп обвинявал Фед, че поддържа умишлено лихвените проценти ниски и че може да смени Йелън през януари 2018 г- и че търговските и имиграционни политики на Тръмп щяли да ускорят инфлацията (нещо, което хлабавата парична политика на Фед отдавна се опитва да постигне)като това в крайна сметка щяло да доведе до по-бързо повишаване на лихвените проценти от ФедЕ, как да четем такъв бълвоч!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
В твоя магазин друга плоча няма ли? Ама гледам си еволюирал малко :D - вече не е "сгрешена парична политика", а "подобрена парична политика". Браво - продулжавай в същия дух - след около 600 години може и да ти покълне мозък :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още