IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тръмп надви в битката със Силициевата долина?

Принципите на технологичната общност в САЩ се сблъскаха с истинската политика... и загубиха

17:31 | 17.12.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Доналд Тръмп е великодушен само когато печели. След като през цялата си предизборна кампания обвиняваше за какво ли не елитите от Силициевата долина, като често чувствата бяха взаимни, той използва социалните мрежи, за да напада предпочитания от тях кандидат. А след това, с утихването на емоциите около изборите, Тръмп се обяви за част от екипа на технологичната общност в САЩ, пише в свой анализ Quartz.

“Това е една невероятна група от хора”, коментира той в предверието на Trump Tower на 14 декември. Редица от най-влиятелните изпълнителни директори на технологични компании от САЩ се бяха отправили към сградата, за да обсъдят с него данъчната реформа, работните места и инвестициите. “Няма други като вас в света”, заяви той в началото на двучасовата им среща. “А това, което можем да направим, за да продължим тази тенденция, е да бъдем до вас… Ще се обаждате на моите хора, на мен”.

Според документи от събитието, коментарите на технологичните лидери в отговор на казаното са били хвалебствени.

“Изключително развълнуван съм от възможността, че може да има иновации в администрацията”, коментира главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, който също така притежава Washington Post. Вестникът упорито нападаше Тръмп по време на предизборната кампания. Директорът на Apple Тим Кук изрази желанието да говори на “новоизбрания президент за нещата, които можем да направим, за да постигнете нещата, които искате”. Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг добави, че “се вълнува от разговора за работните места”. Главните изпълнителни директори на Alphabet, Microsoft и Tesla - Лари Пейдж, Сатя Наделя и Илон Мъск съответно - бяха по-сдържани.

Това беше моментът, в който прехвалените принципи на Силициевата долина се срещнаха с истинската политика. И резултатите не бяха красиви, допълва анализът.

Тръмп има свободата да командва парада след месеци, в които атакува лидерите на технологичната индустрия. Същевременно показа, че той стои начело и се готви да раздаде правосъдие на онези, които му пречат.

Забележимо беше отсъствието на Джак Дорси, главният изпълнителен директор на Twitter и на компанията за разплащания Square. Грешката, която е допуснал? Вероятно блокирането на рекламната кампания на Тръмп срещу Хилари Клинтън в социалната мрежа. Съветникът на Тръмп Шон Спайсър отрече обвиненията, посочвайки, че “конферентната зала е само толкова голяма”. Важно е да отбележим, че сред 25-те стола в стаята, имаше място за четирима представители на фамилията Тръмп - синовете му Ерик и Доналд, дъщеря му Иванка и зет му Джаред Къшнър. 

Също толкова тревожно е, че единствената частна фирма, чийто представител беше на срещата - Palantir, е основен изпълнител на държавни поръчки и е съоснована от съветника на Тръмп и инвеститор от Силициевата долина Питър Тийл.

Изборът на Тръмп сложи край на досега властващото разбиране на Силициевата долина за политиката като пречка, която трябва да избегне по пътя към световната си доминация. Бил Гърли, инвеститор в Benchmark Capital, повтори това през август, но посочи, че властта на Тръмп едва ли ще има “апокалиптично влияние” върху Силициевата долина.

“По ирония на съдбата мисля, че една от причините за това е, че Силициевата долина е толкова успешна, защото е толкова далече от Вашингтон”, пише той. “Технологиите са една област, в която федералните решения нямат толкова силен ефект върху ежедневието”.

Силицевата долина обаче вече не е толкова уверена. Миналата седмица тя даде цяла вълната от обещания да се противопостави на атаките срещу гражданските права, депортирането и другите проблеми, които назряват.

Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 7 години
Има се предвид, че тази е единствената непублична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Longin
преди 7 години
неграмотен превод , или редакция ...?"тревожно е, че единствената частна фирма, чийто представител беше на срещата - Palantir..."другите представители са били все на държавни фирми, тъй ли....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
supertrader
преди 7 години
Надвил на приказки и на маса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
supertrader
преди 7 години
Надвил на приказки и на маса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още