Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Какви са предизвикателствата пред Световната търговска организация?

САЩ, Китай и Европейският съюз трябва да имат активно участие в реформата, каза проф. Татяна Хубенова-Делисивкова

гледано: 894   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Основният проблем пред Световната търговска организация (СТО) остава постигането на политическо доверие и повече прозрачност. Това заяви проф. Татяна Хубенова-Делисивкова, председател на Съюза на икономистите в България, в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.

Проф. Хубенова-Делисивкова коментира темата в контекста на назначаването на Нгози Оконджо-Ивеала за нов генерален директор на СТО. Според експерта за изправянето на организацията на крака е необходимо внимание към изчистване на процедурите и по-ефективно участие в дейността ѝ от всички страни.

“Политическото доверие е голямата зависимост, от която СТО страдаше досега... Всичко се случва бавно и сложно, а нещата - така бързоразвиващи се в глобалната икономика, тепърва предстоят”, посочи гостът. И изтъкна, че основните играчи в СТО - САЩ, Китай и Европейският съюз, трябва да имат активно и участие в реформата.

“Мандатът на Оконджо-Ивеала, който започва на 1 март и ще продължи до 2025 г., е в изключително отговорно време за глобалната търговия и за глобалната икономика. Необходимо е политическо доверие, за него трябва да работят всички страни членки на СТО”, каза професорът.

Сред приоритетите на новия ръководител на СТО са борбата с пандемията, постигането на целите за устойчиво развитие, реформа на системата за уреждане на спорове, както и необходимостта да се предприемат срочни действия от гледна точка на промените, които дигиталната икономика и електронната търговия внасят.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Wall Street не можа да запази ръстовете след понеделнишкото рали