IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са всъщност колебанията на щатския пазар в исторически план?

Сравненията сочат, че сегашната нестабилност не е уникална, но пазарът вероятно се намира в продължителен процес на възстановяване, констатира анализаторът Марк Хълбърт

13:58 | 17.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Електронно табло с котировки на фондовата борса в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Електронно табло с котировки на фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Оказва се, че макар колебанията на финансовите пазари напоследък да не са обичайни, те не са и без прецедент, пише Марк Хълбърт за MarketWatch. Авторът е основател на Hulbert Financial Digest и следи над 160 финансови бюлетина от 1980 насам.

Причината, поради която мнозина от нас пренебрегват историческите паралели, е, че сме склонни да се фокусираме върху дневните изменения в пунктове на водещите индекси.

И наистина, историците ще се затруднят да открият много други серии с трицифрени колебания за такъв кратък период на Dow Jones Industrial Average (DJIA) от създаването му през 1896.

Ако се концентрираме върху процентните изменения обаче, което, разбира се, трябва да направим, ще открием доста исторически паралели.

В 8 от 11-те борсови сесии от началото на месеца до понеделник DJIA се отклонява с повече от процент, а това се е случвало повече от хиляда пъти в историята.

Разбира се, много от дните бяха с промени от доста над процент – шест от тях бяха с над 2%. Но даже такива серии е имало над 500 пъти досега.

Дори наличието на четири сесии през миналата седмица с колебания от над 3% не е уникално – такива са се случвали 11 пъти преди.

Историческите сравнения дават статистическа аргументация на оценките за сегашните колебания, но за съжаление, изводите са, че в най-добрия случай пазарите се намират в продължителен процес на оттласване от дъното.

Да вземем началото на май 2010, който бе последният месец с такива колебания, каквито виждаме напоследък. Той, разбира се, включва моментния спад на DJIA с над 1 000 пункта (т. нар. Flash crash). Така или иначе, тогавашната корекция приключи едва в началото на юли.

Същото важи и за изключителната нестабилност през октомври и ноември 2008 г. в разгара на кредитната криза. „Мечият“ пазар приключи чак през март 2009 г.

Историческите свидетелства естествено са смесени. Има и примери, в които пазарен изблик на волатилност слага край на низходящия пазар, но те са малко. Затова по-сигурното предположение е, че пазарът ще отбележи някакво търгуемо дъно през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още