IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво предстои на капиталовите пазари след междинните избори в САЩ?

Ако затягащата политика на Фед се забави и ръстът на глобалната икономика се ускори, разликата между САЩ и другите страни ще се скъси значително

10:36 | 08.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Налице е безизходица в Конгреса, която изкристализира след междинните избори в САЩ.

С този факт финансовите пазари вече могат да се фокусират отново върху проблемите, които наистина ги тревожат – политиката на Федералния резерв и търговската война между САЩ и Китай, пише Майкъл Макензи от Financial Times. 

Тези два основни задвижващи фактора на пазара в крайна сметка ще определят дали Wall Street и глобалните акции могат да подобрят своите резултати след лошото представяне през октомври.

Изводите от междинните избори най-вероятно ще доведат до по-слаб долар и стабилна доходност по облигациите, което ще се отрази благоприятно на капиталовите пазари.

Един много важен резултат от днешното разделяне на властта в Конгреса е, че перспективата за допълнително финансово стимулиране намалява. Когато ранните резултати във вторник вечерта предоставиха неочакваната възможност на републиканците да задържат своите позиции в Камарата на представителите, отваряйки вратата за втори кръг от данъчни облекчения, доходността по облигациите за кратко скочи, а стойността на долара записа ръст.

Един ключов момент е, че кампанията за президентските избори през 2020 г. започва сега. Малко е вероятно демократите да успеят да стабилизират икономиката и да помогнат на Доналд Тръмп да бъде преизбран.

Това значи, че американската икономика ще приветства 2019 г. без нови данъчни понижения. На свой ред това дава предпоставки да се достигне края на цикъла на затягане на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

За развиващите се пазари, натоварени от тежки дългове в американска валута, това са добри новини.

От гледна точка на оценките, глобалните акции извън САЩ изглежда много по-привлекателни от тези на Wall Street. Първият етап от редуцирането на данъците от Тръмп доведе до сериозна дивергенция между САЩ и останалата част на света по отношение на икономическото представяне.

Ако затягането на политиката от Фед се забави и ръстът на глобалната икономика се ускори, разликата между САЩ и другите страни ще се скъси значително.

Сега вниманието на инвеститорите е насочено към последното събрание на Фед, което ще се състои в четвъртък.

Може да очакваме ново послание за поредното покачване на лихвените проценти през декември, същия месец, в който се очаква Европейската централна банка да прекрати официалната си програма за изкупуване на облигации.

Годината ще приключи на фона на решенията на две големи централни банки да се оттеглят от ерата на лесните пари.

След това, в края на ноември, пазарите ще тръпнат в очакване на срещата на страните от Г-20 в Буенос Айрес, където Доналд Тръмп и Си Дзинпин ще направят крачка към успокояване на напрежението между Вашингтон и Пекин.

Търговията остава проблемна, което беше отбелязано от много американски компании по време на текущия сезон на отчетите.

Забавянето в ръста на китайската икономика и отслабването на офшорния юан също оказаха негативно влияние върху настроенията на инвеститорите, особено в зависимата от износа еврозона.

Доналд Тръмп едва ли ще се оттегли от твърдата си позиция спрямо Китай, смята Макензи.

Американският президент има достатъчно голяма подкрепа в това отношение и от редица демократи, така че окупирането на Камарата на общините не би оказало влияние в това отношение.

Съперничеството между САЩ и Китай вероятно ще премине на един по-интензивен етап и ако не видим известно облекчение в тази област, пазарите ще се сблъскат с неясни перспективи през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
evtimvz
преди 5 години
Хаотична статия, от която не можеш да получиш качествена информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още