Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Какво се случва с ядреното куфарче на САЩ при предаването на властта?

В куфара, който прилича по-скоро на лекарски куфар, няма червен бутон, а планове за ядрени атаки, достъп до системи за командване и контрол

Какво се случва с ядреното куфарче на САЩ при предаването на властта?

Снимка: EPA/JIM LO SCALZO

Това е най-важното куфарче в света. И най-опасното. С тегло около 20 килограма то винаги се носи от служител на армията и никога не трябва да е твърде далеч от президента на САЩ. Атомното куфарче, известно в САЩ още като „Nuclear Football" или просто „бутонът", съдържа властта над ядрените оръжия на Съединените щати, които разполагат с около 5800 бойни глави – най-много в целия свят.

В куфара, който прилича по-скоро на лекарски куфар, няма червен бутон, с който президентът да може да детонира ядрени ракети, а по-скоро планове за ядрени атаки, достъп до системи за командване и контрол и поредица от ядрени кодове, с които човекът на власт може да даде заповед на своите въоръжени сили при ядрена аварийна ситуация. Освен това "Football" съдържа електронна карта, която идентифицира президента като човека, който може да подаде сигнал за използване на ядрено оръжие, и система за спешни повиквания, с която държавният глава може да изпраща заповеди до своите военни и служители.

От Джон Кенеди насам тази голяма отговорност се прехвърля лично от президент на президент. Традиционно, веднага след полагането на клетва в деня на встъпването в длъжност от излизащия от Белия дом до неговия наследник. Но Доналд Тръмп реши да не присъства на встъпването в длъжност на Джо Байдън - като първият президент от 1869 г., когато ядреното оръжие далеч не е било изобретено. И така, какво се случи с атомния куфар?

Има няколко начина, по които ядрените кодове могат да попаднат в ръцете на Байдън. В края на краищата „Football“ ще е придружавал Тръмп, когато той се е отправил от Вашингтон до Флорида около 15 ч. българско време. Твърди се, че Пентагонът е бил подготвен отдавна за възможността Тръмп да не участва в трансфера на власт, и е изготвил подходящи планове за ядрения куфар.

Във всеки случай не съществува само „този един“ куфар. „Има поне три до четири еднакви „Football“-и: един следва президента, един следва вицепрезидента, а един е традиционно за номинирания за оцелял (в случай на нападение) при събития като инагурацията и речта за състоянието на Съюза", обяснява Стивън Шварц от специализираното списание Bulletin of the Atomic Scientists пред CNN.

В деня, в който се предава властта, допълнителните куфари се планира да са някъде „извън града“ с определените от тях лица. Или куфарът на вицепрезидента Майк Пенс ще бъде предаден, или „военният офис на Белия дом е подготвил още едно резервно копие за Байдън“, казва Шварц. Войникът с „Football“ в близост до Тръмп ще напусне тогава вече бившия президент по точното време на предаването на властта и ще отлети обратно за Вашингтон.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
дядя Вова до: michaelis23
преди 1 месец
Е баба Клинтъница се издаде - 4 минути минимум за реакция...
Нали е мноооо отворена - издаде ги.
Но па никой не я осъди за издаване на държавна тайна!
0
 
4
 
1
преди 1 месец
не знам изобще що занимаате ората с тва кат нито Тромпета нито Мавзолея или който и да било там, могат да изстрелят неква бомба ей така в големото междучасие ... тва са обаждания, потвърждения, директни линии с Масква и Пекин, па се върти с 16 ключа и целата процедура с тия ядрени бомби трае поне ено 10 минути през което време вече процедурата е прекъсната щот иначе нема има свят ....

Още от САЩ
Кадър на деня за 4 март