IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще стане с Тръмп след Тръмп

Макар президентът да оспорва поражението си, оттам не следва, че ще може да остане вечно в Белия дом

16:44 | 15.11.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Kleponis/Sipa/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Kleponis/Sipa/Bloomberg

Наблюдателите са убедени, че има определена причина за упорития отказ на Доналд Тръмп да се раздели с президентския си пост - чак до опитите му да възпрепятства изборния процес, а след това и преброяването: с напускането на Белия дом той ще изгуби имунитета си. Неслучайно историкът Тимъти Снайдер припомни още преди изборите, че "именно президентският пост е този, който го предпазва от затвора и от разоряване", пише в анализ за Deutsche Welle Кристи Пладсън. 

Дълговете му са стотици милиони

През септември New York Times написа, че Тръмп има дългове за над 400 милиона долара, огромната част от които са към Дойче банк. Падежът по тези кредити е през следващите четири години. По този повод мениджъри от германската финансова институция заявиха пред агенция Ройтерс, че ако Тръмп загуби изборите, банката по-лесно ще си потърси задълженията, които са лично на името на Тръмп - ако се наложи и със заповед за принудително изпълнение. Едно негово изборно поражение ще направи възможно и закриването на банковите му сметки в тази банка и прекратяването на бизнес отношенията с него, твърдят още източниците.

Освен това данъчна проверка е показала, че Тръмп трябва да възстанови 72 милиона долара, върнати му от данъци, след като през 2010-а година е декларирал загуби за 1,4 милиарда долара през двете предходни години - 2009-а и 2008-а. 

Семейният бизнес е западнал

Доналд Тръмп продължава да притежава над 500 компании, включително хотели, курортни селища и голф клубове, което не е крил по време на президентския си мандат. Вярно е, че прехвърли на синовете си управлението на основната си компания The Trump Organization, след като бе избран за президент преди четири години, но Тръмп продължава да има достъп до всички нейни банкови сметки. Демократите в Конгреса виждат в това конфликт на интереси и отправиха обвинения към Тръмп, че потенциални сделки могат да повлияят на външната му политика, и че той използва президентския пост за лични финансови облаги.

Така например беше разкрито, че лобистки групи, полагащи усилия да спечелят вниманието на Тръмп, отсядат в хотелите му, и че китайска държавна компания е спечелила договор за милиони долари за изграждане на голф игрище на Тръмп в Обединените арабски емирства, когато търговската война между САЩ и Китай вече беше в разгара си.

Като бивш президент Тръмп отново може да започне да играе по-активна роля в корпорацията, която носи неговото име. Конгломератът обаче се занимава основно с недвижими имоти и хотели, а списание "Форбс" твърди, че кризата с коронавируса е ударила тежко организацията на Тръмп. Според изданието, само от 1 до 18 март 2020-а година компанията му се е обезценила с около един милиард долара  - до 2,1 милиарда. А порталът за недвижими имоти "City Realty" е изчислил, че цените на сградите, които Тръмп притежава в Ню Йорк, където е изключително непопулярен, през последните четири години са спаднали с 25 процента. От фасадите на някои от тях дори са били свалени табелките с името на Тръмп.

На този фон журналистът и биограф на Тръмп Майкъл Д'Антонио очаква сделките на семейната фирма с недвижими имоти и хотели да западнат. "Това е много труден бизнес, а сегментът на луксозните имоти пострада много тежко", казва той в интервю за Deutsche Welle.

Вълна от съдебни искове

Според решение от 1973 г. на Министерството на правосъдието на САЩ - от времето на скандала "Уотъргейт", свалил президента Ричард Никсън - съдилищата не могат да преследват действащите президенти. Но след като окончателно напусне Белия дом, Тръмп ще загуби имунитета си и ще се сблъска с лавина от съдебни искове, натрупани през последните четири години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
Какво ще стане с Тръмп след Тръмп-----------------------------------------------ми пак Тръмп, кво да стане ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Тръмп е от хората които живеят като за 10 живота, каквото и да се случи, аз на негово място нямаше да съжалявам за нищо, защото ако промени 1 нещо в миналото си рискува да не стане президен, а дори само това е достатъчно да оправдае всичко останало. Иначе виждам че не е умен или точен но това е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
баси пороя от гнусотия ... за премии ли се натягате пред блумбърга ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още