Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Калифорния подсилва борбата с изкопаемите горива с нова забрана за сондажни дейности

Новите забрани за фракинг са част от прехода на щата към преминаване изцяло към чиста енергия, посочва губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм

Калифорния подсилва борбата с изкопаемите горива с нова забрана за сондажни дейности

Снимка: Ройтерс

Американският щат Калифорния увеличава усилията си в битката с изкопаемите горива, фокусирайки се върху независимите прегледи на всички чакащи разрешения за хидравличен фракинг, като целта на управата е да блокира одобренията на нови сондажи за петрол в района, съобщава Bloomberg.

Губернаторът на щата Гавин Нюсъм е наредил на регулаторите да оценят безопасността на техниката за добив на петрол чрез инжектиране на пара под високо налягане в земните пластове. Щатът е изискал и научни прегледи от трети страни на чакащите заявления за фракинг, като същевременно търси начини за затягане на регулациите, за да се защитят жителите в близост до сондажните зони. 

Още по темата

Кандидатите на демократите за президент на САЩ Елизабет Уорън и Бърни Сандърс обещаха да забранят напълно фракинга, ако бъдат избрани на следващите избори през 2020 г.

Нюсъм, представител на Демократичната партия от Сан Франциско, чийто мандат като губернатор на Калифорния започна по-рано тази година, засилва натиска върху производителите на петрол и природен газ чрез поредица от инициативи, като отказ за предоставяне на разрешителни за сондажи и наемане на земя за извършване на сондажна дейност.

Акциите на дружеството California Resources Corp., най-големия щатски производител на петрол, се сринаха с 32% след излизането на новината, достигайки най-ниската си стойност от 2016 г. Компанията прогнозира, че забраната няма да има значителен ефект върху нейната продукция, тъй като California Resources използва техника, която е разрешена от щатските власти.

Цената на книжата на Berry Petroleum Corp., сондажна компания със седалище в Бейкърсфийлд, петролната столица на щата, се понижи с 25 на сто. От дружеството посочиха, че новите регулации няма да повлияят на финансовите му резултати за 2019 г., но все пак ще окажат негативно въздействие върху някои сондажни обекта, които тепърва ще бъдат въвеждани в експлоатация.

Анализаторите на KeyBanc Capital Market Лео Мариани и Стивън Дечърт понижиха препоръките си за акциите на компанията от еквивалента на „продавай“ до „задръж“.

„Този мораториум не е най-ефективният начин за управление на индустрията“, посочват от Berry, като според дружеството от тези забрани ще се възползват страни и групи като ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол), които ще засилят вноса на петрол в Калифорния и в същото време няма да осигурят работа за гражданите, останали без такава заради блокирането на новите сондажи.

Преустановяване на дейността

Калифорният е шестият по големина американски щат по отношение на добива на петрол, изпреварвайки бившият лидер Аляска.

Въпреки че продукцията в щата намалява с 60% от средата на 80-те години на миналия век до днес, индустриалните дружества разчитат на подобрените техники за парен фракинг, за да продължат да работят на полетата, чиято дейност продължава още от 19 век.

„Това са необходими стъпки за засилване на надзора върху добива на петрол и газ, докато не прекратим зависимостта си от изкопаемите горива и не се съсредоточим върху чистите енергийни източници“, посочва Нюсъм.

„Този преход не може да се случи за една нощ – трябва да напредва устойчиво, за да защити хората, околната среда и икономиката“, добавя още губернаторът на Калифорния.

През октомври щатът глоби петролният гигант Chevron Corp. С 2,7 млн. долара, след като в полето Кимрик бяха открити няколко теча на петрол и вода, създавайки риск за замърсяване на околната среда.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Тръмп се закани, че няма да има мирна смяна на властта