IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния ще има 100% електроенергия от ВЕИ до 2045 г.

Понастоящем щатът получава около 44% от своята електромощност от възобновяеми енергийни източници и водноелектрически централи

08:45 | 11.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Губернаторът на американския щат Калифорния Джери Браун ратифицира приет от щатския Конгрес закон, с който Калифорния се ангажира до 2045 г. да премине изцяло към възобновяеми източници на електроенергия, без никакви емисии парникови газове, предаде Bloomberg.

Мярката, приета миналия месец от законодателите, ще премахне зависимостта от изкопаеми горива, за захранване на домове, предприятия и фабрики в петата по големина икономика в света, като ускори вече извършената досега промяна. Понастоящем щатът получава около 44% от своята електромощност от възобновяеми енергийни източници и водноелектрически централи.

„Калифорния се ангажира да направи всичко необходимо, за да посрещне екзистенциалната заплаха от изменението на климата", заяви Браун, преди да подпише законопроекта в Сакраменто. "Калифорния прави неща, до които останалата част от света се надява да стигне някой ден".

Ходът ще ускори преминаването към вятърна и слънчева енергия, но ще зависи от залога, че разходите за батерии се понижат, което ще позволи преход от газовите централи, които осигуряват около една трета от електричеството в Калифорния. Според новия закон до 2025 г. поне половината от използваната в щата електроенергия следва да идва от възобновяеми енергийни източници - слънчеви, ветрени, геотермални или хидроелектростанции, до 2030 г. - 60 процента, а до 2045 г. този показател трябва да достигне 100 процента.

"Калифорния иска да направи всичко възможно в борбата със заплахата от глобалното затопляне. С този закон Калифорния се готви да изпълни целите от Парижкото споразумение за климата и дори да ги надхвърли. Няма да е лесно, няма да стане веднага, но трябва да стане", заяви още Браун.

По-рано тази година Калифорния стана първият щат в САЩ, който нареди да има слънчеви покривни панели на почти всички нови домове. Строителният сектор в щата е вторият по големина източник на парникови газове след фосилните горива.

Новият закон влиза в сила от януари, а подобен вече е приет от властите на щата Хавай. Калифорния, която вече е петата по големина икономика в света, е известна с иновативния си подход към екологията.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
zap
преди 5 години
Той Сорос е от Калифорния. Даже им гласува законите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
power grid
преди 5 години
Б.ля б.ля б.ля шоро..шки дри..шни.То ако можеше със закон да заповядаш на Природата.В тая държава имам чувството че живеят сал олиго..фре ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още