IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния започва продажбата на облигации за 14 млрд. долара

Бюджетният дефицит на щата се очаква да стигне 25 млрд. долара през следващите 18 месеца

15:37 | 15.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Калифорния започва продажбата на облигации за 14 млрд. долара

Закъсалият финансово американски щат Калифорния започва днес продажбата на облигации за 14 млрд. долара с надеждата, че търсенето на по-високодоходни активи ще накара инвеститорите да пренебрегнат опасенията си за способността на местните власти да се справят с големия бюджетен дефицит.

Калифорния, която е източник на около 13% от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ, стана нарицателно име за финансовите затруднения на местните власти, които намалиха доверието на инвеститорите към пазара на щатски облигации за около 2,8 трлн. долара, пише Financial Times.

Допреди гръцката дългова криза той се възприемаше като сигурно място за инвестиране.

Планът на Калифорния да емитира нови дългови книжа идва дни, след като губернаторът на щата Арнолд Шварценегер свика местната власт на специално заседание, на което да се обсъди бюджетният дефицит, който се очаква да нарасне до 25 млрд. долара през следващите 18 месеца.

Калифорния ще предложи на дребните инвеститори краткосрочни облигации за 10 млрд. долара днес. Те са с падеж през май и юни следващата година и носят на инвеститорите данъчни облекчения.

Според пазарните очаквания изискуемият лихвен процент по краткосрочните облигации ще е в интервала от 1 до 1,5 на сто. За сравнение през август друг американски щат – Ню Джърси, продаде краткосрочни облигации при значително по-ниска доходност от 0,33%.

През тази седмица Калифорния ще предложи на инвеститорите и дългосрочни ценни книжа за 3,75 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още