IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на представителите в САЩ одобри създаването на космически войски

Тази стъпка бе посрещната с големи резерви в администрацията на президента Доналд Тръмп, според която не бива да се увеличава военната бюрокрация

12:18 | 15.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри в петък създаването на нов род войски, наречен Космически корпус и предназначен за операции в извънземното пространство, предаде Франс прес.

Тази стъпка бе посрещната с големи резерви в администрацията на президента Доналд Тръмп, според която не бива да се увеличава военната бюрокрация. Американската армия включва в момента сухопътни, военноморски и военновъздушни сили, както и експедиционен корпус морски пехотинци.

Според защитници на нововъведението и депутати обаче с оглед дейностите на армията в космоса и зависимостта ѝ от сателитите трябва да бъде формирана структура, която да ги защитава и контролира.

Внушителният законопроект за националната отбрана, приет вчера от долната камара, съдържа анекс, предвиждащ създаването на Космически корпус, и му поверява функции, отреждани досега на военновъздушните сили.

Малко е вероятно обаче новият род войски да се формира незабавно, тъй като сенатската версия на законопроекта не предвижда подобна мярка.

"В момент, в който се опитваме да обединим бойните функции на министерството, не бих желал да се добавя отделна служба, която по всяка вероятност ще наложи по-тесен, дори ограничен подход към космическите операции", писа тази седмица министърът на отбраната Джеймс Матис до конгресмена републиканец Майкъл Търнър, който също е против създаването на новите войски.

Министърът на военновъздушните сили Хедър Уилсън също отправи сигнал, че е против нововъведението, което "би могло всъщност да ни отведе в погрешна посока, да ни забави".

Но тази инициатива на няколко конгресмени открои силната зависимост на армията от космическите технологии по време на бойни действия. В голяма част от военната техника са вградени GPS устройства, а мрежа от сателити и други апарати, изведени в орбита, осигурява постоянен приток на данни от ключово значение за армейските мисии, изтъква АФП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Чудят се как вдигнат военния бюджет до 1 трил. долара,всякаш войнас извънземни ще водят.Руснаците отделат 50 милиярда за ВПК и изобщоне са по-слаби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още