IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадските млекопроизводители са притеснени от условията, поставени от САЩ

Предоговарянето между Вашингтон и Отава може сериозно да навреди на канадската млекодобивна индустрия

22:45 | 30.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Голяма част от представителите на канадската млечна индустрия се опасяват,  че нивото на техните продажби ще бъде сериозно засегнато, ако Канада позволи по-свободен достъп на американски млечни продукти по време на предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), предава Ройтерс.

Мари-Пиер Винсент, собственик на кравеферма, вече търси допълнителна работа, за да изплати заемите, които са ѝ били необходими за стартиране на бизнеса преди две години. Тя и още 11 хил. канадски представители на млекодобивната индустрия са направили подобни инвестиции, доверявайки се на националната програма за контрол на цените и защита от вносни продукти, влязла в сила от 70-те години на миналия век.

„Това се превръща в голям проблем, тъй като много от нас вече имат дългове към кредитори“, смята Винсент, надявайки се, че Канада няма да позволи свободния внос на американски млечни продукти. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да бъде преразгледана сделката за NAFTA, елиминирайки канадските мита върху млечните продукти с обяснението, че това нанася щети върху американските фермери, които са важен политически стълб за републиканците.

Канада е подложена на натиск от страна на САЩ за сключване на нова сделка с Вашингтон и Мексико, като по този начин ще се ликвидират старите договорености от неудобното за Тръмп Северноамериканско търговско споразумение.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо, чието правителство разчита особено силно на щатите Онтарио и Квебек, където се намира по-голяма част от млекопроизводителите, повтори в сряда, че ще защити млечната промишленост.

Той обаче е готов да направи отстъпки при защитения канадски пазар за млечни продукти, за да спаси системата за уреждане на спорове, която отпадна от споразумението, сключено между САЩ и Мексико по-рано през седмицата.

Канадските млекопроизводители успяха да се преборят за т.нар „споразумение Клас 7“, което позволява продажбата на обезмаслено мляко на преференциално ниски цени на мандрите за производство на сирене и кисело мляко. Това им позволи да се конкурират с евтините доставки от САЩ, предизвиквайки негодуването на щатските фермери.

С прекратяването на споразумението Вашингтон цели да принуди канадските фермери да намалят своето производство и да проправи път на американските млечни продукти в Канада.

Фермерите в страната предупредиха, че ако САЩ успеят да постигнат целите си, местната млечна индустрия ще бъде обречена на бавна ерозия, която ще навреди на националната икономика.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още