IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каплан: Фед трябва да е много търпелив и разумен при повишаването на лихвите

Няма съмнения, че кривата на доходността става по-равна и обърната и това е сигнал за проблеми, казва председателят на Фед за Далас

22:26 | 17.08.17 г.
<p>
	<em>Робърт Каплан. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Робърт Каплан. Снимка: Архив Ройтерс

Ниската доходност на финансовите пазари е предупреждение за американската икономика и Федералният резерв на САЩ трябва да бъде много търпелив и разумен, когато преценява дали да повиши лихвите. Това заяви Робърт Каплан, председател на Фед за Далас, цитиран от Ройтерс.

„Няма съмнения, че кривата на доходността става по-равна и обърната и това е сигнал за проблеми“, каза Каплан, визирайки доходността по 10-годишните американски държавни облигации, която е около 2,2%. „Много съм чувствителен към този факт и смятам, че трябва да бъдем много търпеливи и разумни при следващите ходове, що се отнася до лихвата по федералните фондове“, допълва той. „Трябва да бъдем внимателни при следващите си мерки“, казва още Каплан.

В четвъртък изказване имаше и Нийл Кашкари, който е председател на Фед за Минеаполис. Той увери, че Фед ще вземе предвид усилията на правителството да повиши тавана на дълга, когато решава кога да започне да свива баланса си.

В стенограмата от последното заседание на Фед, публикувана в сряда, икономистите подхранват очакваният, че през септември ще излязат с решение кога да започват свиването на мащабното портфолио в размер на 4,2 трлн. долара. Следващото заседание на Фед е на 19 и 20 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още