IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кенет Рогоф: Пазарът на труда в САЩ се насочва към пълна заетост

Фед обаче не бърза с вдигането на лихвите, за да изключи вероятността от повторна рецесия, смята професорът по икономика

11:07 | 05.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Кенет Рогоф.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Кенет Рогоф. Снимка: Ройтерс

Американският трудов пазар може би отново приближава състоянието си на пълна заетост, но Федералният резерв (Фед) все още се колебае дали, ако повиши основния лихвен процент, няма да бъде прибързано.

На това мнение е професорът по икономика в Харвардския университет Кенет Рогоф, цитиран от CNBC.

„Току-що преминахме през тази епична рецесия. Инфлацията е под целта вече доста време“, коментира той в интервю за медията.

„Ако инфлацията надхвърли целта, банкерите на Фед ще кажат, че това е от значение, но те всъщност не се интересуват от това. Големият въпрос сега е да не навлезем в рецесия повторно, да не създаваме проблеми“, добавя той.

Въпреки това и въпреки слабия ръст на работните заплати и инфлацията, която е под официалната цел на централната банка, Рогоф е "бичи" настроен за американската икономика.

Той признава, че според редица показатели пазарът на труда не е „супер здрав“, но смята, че последните проучвания, публикувани след срещата в Джаксън Хоул, и последните икономически данни сочат за бързо подобрение.

„Пазарът е по-свит, отколкото си мислите, а председателят на Фед Джанет Йелън призна това в речта си в Джаксън Хоул“, казва популярният икономист, който е и един от авторите на книгата „Този път е различно. Осем века финансови безумия“.

Заетостта в САЩ скоро отново ще бъде в рамките на 64-65%, твърди Рогоф. Според него икономистите посочват различни причини за изоставането на заетостта спрямо другите индикатори за пазара на труда.

През юли показателят бе 62,9 на сто, а през ноември 2013 г. отбеляза най-ниското си ниво за последните три десетилетия – 62,8%. 30-годишната средна стойност се движи около 65,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още