IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай, а не Тръмп е най-големият риск за търговската война

Доналд Тръмп е свикнал да прави компромиси при сключването на сделки, но дали от Китай са склонни да постъпят по същия начин, пита финансистът Мартин Гилбърт

22:28 | 17.09.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пекин може да се окаже основният рисков фактор в търговските преговори с Вашингтон, смята Мартин Гилбърт, главен изпълнителен директор в инвестиционната компания Standard Life Aberdeen.

“По-големият риск за търговската война може да се види в лицето на Китай, а не в това на САЩ“, заяви той в интервю пред CNBC.

Американският президент Доналд Тръмп е свикнал да прави компромиси при сключването на сделки, но дали от Китай са склонни да постъпят по същия начин, ето това е големият риск, добави Гилбърт. 

Тръмп ясно показа, че няма намерение да се отказва от митата, които заплашват да разрушат световните вериги за доставка, дори докато Вашингтон и Пекин се подготвят за среща по-късно през месеца, за да разрешат част от проблемите, загнездени в търговския спор.

От Белия дом вероятно планират нов кръг от мита върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара. Ако тези мерки станат факт, администрацията на китайския президент Си Дзинпин най-вероятно ще се откаже от участие в двустранните преговори.

Тактиката на Доналд Тръмп при преговорите произтича от неговата философия при сключването на сделки - „Искате пет милиарда? Ето ви един", смята Гилбърт.

Standard Life Aberdeen, която оперира в Китай, е създадена след миналогодишното сливане на Standard Life и Aberdeen Asset Management.

Тя има 790 млрд. долара в активи, управлявани и ръководени през последните шест месеца от годината.

На въпроса каква е позицията на компанията му спрямо други подобни компании в Китай, Гилбърт отбеляза, че Standard Life Aberdeen се радва на огромно предимство пред други чуждестранни компании.

"Китай доста хитро те привлича и след това следи да не изкарваш твърде много пари", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 13
martin.zanaqtchiiski
преди 5 години
Алтернатива Файненшъл са мега добри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 14
michaelis12
преди 5 години
мда некадърници били, балон били, *** и гадни комунисти били, копирали стоките на сетия Запад ми да ги остаят на мира и да не им дават да копират повече да видиме ко ше стане в комунистическата държава дет влаковете държавни а наще БДЖ само били на загуба според оня тъппунгер Money и требало частни да са, па у чайна нищо частно нема ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Не ве, гроздето е кисело...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 10
michaelis12
преди 5 години
що така решихте, ко пак китай виновен ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още