Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Китай дава ограничена зелена светлина на американските авиокомпании от 8 юни

Полетите ще се извършват на фона на стриктни проверки, като при наличие на петима заразени с COVID-19 на един и същ самолет, маршрутът ще бъде блокиран за седмица

Китай дава ограничена зелена светлина на американските авиокомпании от 8 юни

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай ще облекчи забраната за полетите до страната от чуждестранни авиокомпании от 8 юни, заяви китайският регулатор за въздушния транспорт, ден след като Вашингтон издаде заповед, с която забранява на китайските авиолинии да превозват пътници до САЩ , съобщава Bloomberg.

Чуждестранните авиокомпании, изключени от по-ранен план за забрана на входящи полети, могат да извършват един международен търговски полет в посока азиатската страна всяка седмица от понеделник, съобщи в четвъртък Администрацията за гражданската авиация на Китай. В съобщението не се посочват конкретни страни. 

Китай вече разреши някои полети на чуждестранни авиокомпании в съответствие с политиката „пет към едно”, въведена през март, която ограничи международните превозвачи до един полет седмично. Авиокомпаниите не можеха да изпълняват повече полети от предвидените на 12 март, което означаваше, че американските превозвачи са изключени, тъй като вече бяха спрели пътническите превози до и от Китай заради коронавируса. 

Още по темата

През миналия месец Министерството на транспорта на САЩ заяви, че Китай нарушава двустранното споразумение, тъй като не отговоря на исканията на Delta Air Lines Inc. и United Airlines Holdings Inc. за възобновяване на полетите.

Първоначално Delta искаше да рестартира услугите си към Китай на 1 юни, но не можа, тъй като китайските власти не одобриха заявлението. През това време пътническите полети между САЩ и Китай бяха осъществявани от четири китайски авиокомпании.

Напрежението между Пекин и Вашингтон продължава да се покачва на фона на разпространението на коронавируса и щетите, които заразата нанесе на двете икономики. Това застрашава постигнатата през януари търговска сделка от първа фаза.

Според китайския авиационен регулатор квотите за полетите на чуждестранните компании могат да бъдат увеличени постепенно с времето, ако рискът относно заразата е контролиран. От Администрацията за гражданската авиация предупредиха, че всеки маршрут ще бъде спиран за седмица, ако тестовете покажат, че на борда на един и същ самолет има петима или повече пътници, които са заразени. Ако бъдат установени 10 положителни теста за един полет – той ще бъде спиран за четири седмици.

Според анализатори забраната, която наложи Вашингтон, няма да засегне особено сериозно китайските превозвачи, тъй като те имат ограничена експозиция спрямо американския пазар и по-голяма част от приходите им идва от вътрешния китайски пазар.

В началото на януари броят на полетите между САЩ и Китай е бил 325 за седмица, след което последва рязко понижение до около 20 полета заради разпространението на коронавируса, сочат данни на американското министерство на транспорта.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Caterpillar не вдъхва оптимизъм за възстановяването на световната икономика