Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Китай има мощни оръжия в битката срещу САЩ

Няма да е достатъчно Пекин просто да отговори на САЩ с реципрочни мита

Китай има мощни оръжия в битката срещу САЩ

Снимка: Ройтерс

Китай разполага с опасен финансово-пазарен арсенал, който може да използва в сблъсъка си със САЩ, включително запасите си от американски държавни ценни книжа или дори собствената си валута. Но използването на тези оръжия има своята цена, посочва Bloomberg в свой материал.

Пекин вече се закани да отвърне подобаващо на Вашингтон, след като американският президент Доналд Тръмп спази заканата си да увеличи митата върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара от 10% на 25%. Но просто да отговори с реципрочни мерки няма да е най-вероятният ход на Поднебесната империя, смята Брад Сетсър, бивш служител на финансовото министерство, който в момента е международен икономист към неправителствената организация Council on Foreign Relations.

Още по темата

Китай, втората по големина икономика в света, разполага с някои лостове за влияние, до които може да прибегне в битката срещу мощния си опонент.

Девалвиране на юана

Китайските ръководители биха могли да девалвират юана, за да компенсират по този начин влиянието на американските мита върху икономиката.

Въпреки това болезненият опит на страната с обезценяването на валутата през 2015 г., което накара капиталът да си замине, е вероятно да доведе до сходни последствия, смята Тао Уонг, главен икономист за Китай на UBS Group AG. По думите му подобни действия не се харесват на Пекин, тъй като в крайна сметка водят и до понижение на доверието на потребителите. „В допълнение обезценяването на юана от миналата година разгневи администрацията на Тръмп и доведе до по-високи американски мита“, допълва той, имайки предвид поевтиняването на офшорния юан с 5,5% през 2018 г.

Валутата е важна част от търговските преговори. Според запознати САЩ искат сключването на споразумение за стабилност на юана като част от голямата сделка с Китай.

Продажба на облигации

Китай притежава американски държавен дълг на стойност 1,1 трлн. долара – повече от която и да е било друга държава. Ако страната реши да намали притежанията си на този вид активи, то това може да се превърне в потенциално оръжие. Облигационният пазар беше разтърсен миналата година от съобщението, че китайските власти препоръчват забавяне или спиране на покупките на държавни ценни книжа.

Китай обаче няма много други подходящи възможности за това как да съхранява своите 3,1 трлн. долара валутни резерви – най-големите в света – което прави избора на това оръжие също по-малко вероятен, смята Ед ал Хюсейни от Columbia Threadneedle Investments. В допълнение, ако Китай започне да се разделя с американские държавни ценни книжа, то това може да доведе до понижение в цената и оттам до нарастване на доходността, обезценявайки оставащия дълг на САЩ.

„Рисковете за финансовата и валутна стабилност от тази политика могат да изправярат ползите“, посочва Ал Хюсейни.

Соята като оръжие

Китай – най-големият купувач на американска соя, вече наложи 25-процентни мита върху вноса си. По-голяма част от тази култура се отглежда в Средния запад, които съставляват в голяма част електората на Тръмп, което прави съдбата им особено важна за президента.

Преди влошаването на преговорите Китай осъществи това, което американският земеделски министър Сони Пердю нарече покупки в израз на „добра воля“. Сега обаче бъдещите покупки са не дотам сигурни. И докато обезценяването на юана и раздялата с американски държавни ценни книжа да са по-трудни за изпълнение, то отказа от соята е относително лесна мярка.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

16
 
12
 
1
преди 2 години
Вероятно Китай ще използва и трите си оръжия в отговор на митата на Тръмп Ще обезценят с малко юана Ще спрат да купуват американски ценни книжа и ще продават по малко Ще намалят вноса на американска соя и ще купуват канадска и бразилска такава Вероятно ще настане хаос в световната търговия и инфлацията както в С А Щ така и в Европа
ще се повиши Товае добре за Е С защото ръста на икономиката и отново ще се доближи до 2 % Когато двама големи се карат печели третия Но вероятно световната икономика ще загуби

Още от САЩ
Dow Jones прибави 360 пункта, но остана на червена територия за седмицата