IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разрешава на още чужди инвеститори достъп до местния пазар на ценни книжа

Същевременно FT съобщи, че китайски държавен фонд е продал по-голямата част от дела си в най-големия фонд за управление на активи в света

16:47 | 03.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай разрешава на още чужди инвеститори достъп до местния пазар на ценни книжа

Китай разреши на компаниите за управление на застрахователни активи и за кредитни гаранции да инвестират на неговия пазар за ценни книжа в опит да увеличи базата му от институционални инвеститори, се посочва в съобщение на Китайската регулаторна комисия за ценните книжа, цитирано от Ройтерс.

Действията изглежда са насочени и към подкрепа на западащия фондов пазар, който през миналата седмица се срина до най-ниското си ниво от 2009 г. Опитите на комисията да подкрепи линеещия пазар на акции включваха намаляване на таксите за търговия, призиви към системно важните фирми за обратно изкупуване на акции и достъп на подбрани компании до заемане на средства и кредитиране на клиенти за търговия на маржин.

Междувременно британският вестник Financial Times съобщи, че китайският държавен фонд China Investment Corp (CIC) е продал по-голямата част от дела си в най-големия фонд за управление на активи в света BlackRock Inc в рамките на мащабната си стратегия за намаляване на вложенията си във финансови институции от световен мащаб. 

CIC, чиито активи са на стойност 482 млрд. долара, закупи дял от 3% в BlackRock за 1 млрд. долара през 2009 г., припомнят от британското издание.

През последните няколко месеца държавният фонд постепенно намаляваше вложенията си, извличайки печалба от продажбите, добавят оттам, като се позовават на запознати източници.

CIC закупи дела в BlackRock с отстъпка от тогавашната цена на акциите от 178,50 долара за брой, изтъкват от Financial Times. В петък цената на акциите при затварянето на борсата бе 176,37 долара за брой, което означава пазарна капитализация от 30,5 млрд. долара.

През тази година CIC обяви първи спад в нетната печалба за 2011 г., когато е удвоила вложенията си в компании за дялови инвестиции и хедж фондове, достигнали 43% в портфолиото ѝ.

BlackRock и CIC обаче продължават да развиват плановете си за съвместен фонд, фокусиран върху Китай, който се очаква да заработи в края на тази или началото на следващата година, добавят от британското издание.

Говорителка на CIC в Пекин не е била открита за коментар, докато от външната компания за връзки с обществеността, наета от BlackRock в Хонконг, са отказали да коментират информацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още