IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските поделения на водещите счетоводни фирми със забрана за одит в САЩ

Дружества на Deloitte Touche, PwC, KPMG и Ernst & Young са нарушили закона, като не са предоставили одитни данни за листнати в САЩ китайски фирми

11:19 | 23.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайските поделения на водещите счетоводни фирми със забрана за одит в САЩ

Американски съдия е постановил, че китайските поделения на „голямата счетоводна четворка“ не могат да одитират публично търгуваните компании в САЩ, съобщава ВВС. Въпросните поделения баха обвинени, че отказват да предадат одитни данни за китайски компании, които се търгуват в САЩ.

Съдията е отсъдил, че поделенията на Deloitte Touche, PricewaterhouseCoopers, KPMG и Ernst & Young съзнателно са нарушили американските закони. Отсъждането не влиза в сила незабавно. Четирите компании съжаляват за взетото съдебно решение и заявиха, че ще обжалват, като междувременно ще продължат да обслужват всичките си клиенти.

Счетоводната компания Dahua също е била санкционирана от съдията, но не и е била наложена забрана.

Ако първоначалното решение на съдията бъде потвърдено, то ще има сериозни последици като усложни одитите на различни китайски компании, търгувани в САЩ, както и на американски компании, опериращи в Китай.

„Решението ще бъде истински шок за Пекин“, коментира Пол Джилис, професор по счетоводство в Пекинския университет. „Американската комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC) залага много.“

От SEC изразиха задоволство от съдебното решение. „Данните са решаващи за способността ни да разследваме потенциални нарушения на законите за ценните книжа и да защитаваме инвеститорите“, коментира Матю Соломън.

Ако големите четири не могат да подписват одити, това ще постави компаниите в сериозно затруднение, след като по-малките счетоводни фирми може да нямат капацитета да обслужват големите клиенти. „Мисля, че решението е напълно неочаквано за фирмите“, смята Джейсън Флемънс, старши управляващ директор в FTI Consulting.

През последните години много китайски компании се листнаха за търговия на американски борси, но твърденията за счетоводни измами и съмнителни одитни стандарти в някои от тях урониха доверието на инвеститорите.

Това предизвика щатските регулатори да изискат достъп до одитните документи, пазени в Китай от счетоводните компании, което те отказаха, позовавайки се на китайските закони, според които данните за китайските компании могат да се третират като държавна тайна.

Все пак през май миналата година САЩ и Китай постигнаха споразумение, което позволява достъп до някои одитни документи на листнати в САЩ китайски компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Всичко което лишава Американците от информация е добре дошло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още