IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на Novavax се сринаха след забавянето на ваксината ѝ

Компанията обяви, че е отложила подаването на документи за издаване на пазарно разрешително за продажбата на ваксината си срещу COVID-19

14:22 | 12.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Акциите на Novavax Inc. разшириха негативната си сесия след приключване на търговията, след като компанията представи резултатите си за първото тримесечие и обяви, че не планира да подава документи за издаване на разрешение за своята ваксина срещу Covid-19 в САЩ и Европа до третото тримесечие.

Novavax уточни, че ще отложи най-рано за юли искането на одобрение за излизане на пазара заради производствени проблеми, свързани с устойчивото производство на ваксини в различните заводи, които ще бъдат ангажирани с тях.

Акциите на компанията се обезцениха с повече от 11% след затварянето на пазара след спад от 8,8% по време на сесията, след като Washington Post обяви за забавяне на плановете на биотехнологичния концерн за търсене на разрешение за спешна употреба на ваксината срещу Covid-19, предава Bloomberg.

Novavax приключи още през декември 2020 г. предварителните разговори с Европейската комисия за доставки на 200 млн. дози от антигенната си ваксина, но договор все още не е подписан. Очакваше се първата базирана на протеини ваксина да бъде на разположение в началото на 2021 г., като компанията възнамеряваше да наеме завод и в Чехия за производството на препарата в Европа. 

Разработчикът на лекарства няма да публикува резултати от дългоочакваното проучване на ваксината до края на месеца - седмици по-късно от очакваното от много хора на Wall Street. Инвеститорите се опасяват, че може да има проблеми отвъд простото забавяне на резултатите от ваксината, което може да попречи на издаването на разрешение за спешна употреба. Компанията също така трябва да постигне споразумение с регулаторите на САЩ по анализа, който помага да се провери качеството на ваксините, се казва в материала на Washington Post.

Изпълнителният директор на компанията Стенли Ерк увери, че основните предизвикателства са преодолени, а концернът просто отлагал кандидатстване за разрешителните пред регулаторите в ЕС, САЩ и Великобритания за третото тримесечие вместо за второто.

Освен закъснения с оценката на устойчивостта на производството компанията се сблъска и с недостиг на суровини. Липсата на 2000-литрови найлонови контейнери, използвани за отглеждане на клетки за производство на ваксини, е довело до намаляване наполовина на планираното производство. Очакваше се Novavax да е в състояние да произвежда между 70 млн. и 80 млн. дози месечно в заводите си. Но достигането на максималния производствен капацитет от 150 млн. дози месечно ще бъде отложено до края на годината вместо през есента.

През януари Novavax съобщи, че двудозовата ѝ ваксина е показала около 90% ефективност в клиничните изпитвания, направени върху 15 хил. пациенти във Великобритания. Допълнителни данни от май показаха, че тя осигурява 51% защита срещу южноафриканския вариант на SARS-CoV-2.

Докато миналата седмица конкурентите на Novavax и разработващите ваксини бяха засегнати от опасения, свързани с усилията, подкрепяни от САЩ за отказ от патентна защита за ваксините Covid-19, потокът от новини в началото на тази седмица беше по-разнороден. Докато Novavax постигна най-ниското си ниво на затваряне от два месеца, конкурентът BioNTech SE отчете ръст от 10%, след като увеличи прогнозата си за продажбите на ваксини срещу Covid-19 до 15,1 милиарда долара за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още