Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Кофас: „Американският спасителен план“ ще доведе до по-голям търговски дефицит

Икономиката на САЩ ще започне да се възстановява с умерени темпове през тази година, прогнозират от компанията

Кофас: „Американският спасителен план“ ще доведе до по-голям търговски дефицит

Снимка: Кофас

Търговският дефицит на САЩ достигна рекордно високо ниво – над 900 милиарда щатски долара през 2020 г. Това се дължи на ескалиращите отношения с Китай, както и на пандемията от COVID-19, която значително ограничи износа на стоки от наложеното затваряне на държавите през изминалата година. Това пише в най-новия икономически анализ на Кофас. Специалистите по кредитно застраховане и управлението на риска прогнозират, че след 3,5% свиване на БВП на страната, САЩ ще започне да се възстановява с умерени темпове и ще достигне стойности до 5,7% през 2021 година.

Още по темата

Това ще позволи на американската икономика да се върне към стойностите, отчетени преди коронакризата, още в средата на тази година, изпреварвайки най-напредналите икономики, очакват в международната компания.

С наближаването на 100-тния ден от управлението на новия американски президент Джо Байдън, този мощен подем на икономиката на САЩ се дължи отчасти на безпрецедентния фискален отговор на кризата. Приетият през март 2021 г. пакет от мерки за подкрепа на икономиката възлиза на 1,9 трилиона щатски долара, като той ще доведе до общ фискален отговор, равняващ се на 27% от БВП на САЩ – повече от всяка друга развита икономика.

„Използвайки анализ, основан на исторически оценки на потенциалния търговски баланс, считаме, че дефицитът на САЩ може да нарасне с 56 млрд. долара в резултат на плана за стимулиране. Въпреки че капиталовите стоки са най-важният сектор за износ (34% от общия брой между 2010 г. и 2020 г.), те са нараснали по-малко от вноса, до голяма степен поради казуса с Boeing 1 през последните две години, последван от пандемията от COVID-19“, коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България.

Още по темата

След шока от кризата с COVID-19, поредната голяма промяна в макроикономическия баланс е на път да се осъществи с въвеждането на „Американски закон за спасителен план“. Приет през март 2021 г., той включва разходи от близо 1,9 трилиона щатски долара (равняващи се на 9% от БВП на САЩ), от които една трета ще бъдат усвоени директно от американската икономика през тази година, в допълнение към близо 4 трилиона щатски долара, одобрени от Конгреса през 2020 г.

„Предвид бързото внедряване на ваксината срещу COVID-19 в САЩ (повече от една четвърт от населението е получило поне една доза до края на март), очакваме силно възстановяване на частичното потребление, което ще тласне растежа до 5,7% през 2021 г. след свиване от 3,5% през изминалата година. Очаква се „бум“ на потреблението в САЩ, което, разбира се, ще повиши търсенето на вносни стоки“, посочи Пламен Димитров.

Най-голямото въздействие на осемгодишния план за инвестиции в инфраструктура на стойност 2 трилиона щатски долара, представен миналата седмица от Белия дом, ще се прояви едва след 2021 г. Въпреки това данъчните увеличения, с които ще се финансира програмата, ще бъдат разпределени за 15 години. Това ще увеличи федералния бюджетен дефицит през следващите години, което ще доведе и до покачване на търговския дефицит, пресмятат в Кофас.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Технологичните акции повлякоха надолу американските индекси