IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кофас: Глобалната икономика ще се разшири с почти 3% през 2017 г.

Бизнес доверието се увеличава в много важни икономики и страни, посочва главният икономист на Кофас за Централна и Източна Европа

15:05 | 19.04.17 г.
Кофас: Глобалната икономика ще се разшири с почти 3% през 2017 г.

Въпреки повишаващите се политически рискове в цял свят през настоящата година очакванията са глобалната икономика да се разшири с почти 3% през 2017 г. Това заяви Грегорж Шилевич, главен икономист на Кофас за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), на Петата конференция на Кофас по Управление на риска за 2017 г., посветена на Индустриалната революция и нови конкурентните стратегии.

От гледна точка на глобалните развития има две много важни събития. От една страна имаме политическият риск, като традиционно той е най-голям в страни от Близкия изток и Африка, но днес все повече важи и за някои развити икономики, коментира Шилевич. Това се видя миналата година с британския референдум за излизане от Европейския съюз, изборите в САЩ, италианският референдум по конституционните промени, но продължава да важи и тази година. Един такъв риск са наближаващите избори във Франция, като в момента никак не е ясно какви ще са резултатите, най-вече в първия кръг. 

В същото време обаче бизнес доверието се увеличава в много важни икономики и страни. Това се дължи на факторите, които се случват успоредно с политическите рискове, например подобряващият се пазар на труда в САЩ или фискалните разходи в Китай. Така, въпреки политическите рискове, бизнес доверието ще доведе до ръст на глобалната икономика от 2,8% спрямо 2,5% през миналата година, обяви експертът.

Има и важен аспект от гледна точка на случващото се на финансовите пазари, които не са толкова волатилни, колкото в миналото в случаите на обявяването на политически риск. VIX индексът, който показва страховете на пазарите, например, се понижава, което буди въпроса защо няма толкова голяма волатилност като в миналото. „От една страна отговорът е централните банки, които инжектират сериозни средства, подкрепящи финансовите пазари, а от друга – пазарите свикват с политическите рискове“, каза Шилевич.

По отношение на САЩ изглежда най-важното нещо за Доналд Тръмп бе премахването на Obamacare, но след като не успя с този план, въпросът е с какво ще се продължи. Според Кофас той няма да спре с опитите да премахне някои части от здравната програма, но дори да има напредък с други планирани реформи, например намаляване на данъците, ефект от това няма да се види тази година, коментира Шилевич. Именно поради това Кофас не е положително настроена за икономическото бъдеще на страната.

В краткосрочна перспектива, що се отнася до Великобритания, вече се вижда обезценяване на паунда, който е с 15% по-нисък спрямо кошница от валута спрямо преди вота на 23 юни около Brexit. Този фактор е много положителен за износа, но проблемът е, че той няма да повлияе позитивно на много сектори, например търговията на дребно и строителният сектор, заяви икономистът. Затова Кофас очаква обявяването в несъстоятелност на британски компании да се повиши, и то още до края на това тримесечие. Към края на годината нивото на несъстоятелност ще отчете ръст от 8%.

На развиващите се пазари след последните две предизвикателни години, нещата са по-положителни. Брутният вътрешен продукт се очаква да отчете лек ръст през тази година и икономическите перспективи се подобряват. Има и рискове обаче, като един от тях е повишаването на съотношението между корпоративния дълг и БВП, като в Китай например ръстът на съотношението през второто тримесечие на 2016 г. на годишна база е около 10%. Освен това в повечето страни има по-стегнати условия за банково кредитиране, което се наблюдава и в Централна и Източна Европа макар и в доста по-малка степен, поясни Шилевич.

Напоследък много се говори за увеличения риск от протекционизъм, като това важи особено силно за САЩ и позициите ѝ спрямо Мексико, Китай и др. За икономиките в ЦИЕ обаче рискът от протекционизъм е доста нисък, тъй като износът от региона към страната все повече намалява, коментира икономистът. „Трябва да признаем, че все пак известна доза риск има и за Европейския съюз“, както и за определени сектори в някои страни, например транспортния в Германия, каза още той.

Кофас очаква тази година да бъде малко по-добра за глобалната търговия, след като 2015 г. бе най-слабата от 2009 г., включително по оценки на Световната търговска организация. По-високото ниво на протекционизъм обаче все пак ще се отрази и върху тази част от икономиката, като икономистът отбеляза, че растежът би бил по-силен, ако този риск липсваше.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още