IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой кандидат-президент на САЩ е икономически най-грамотен според германците?

Изходът от изборите не е важен само за САЩ, тъй като Доналд Тръмп доказва почти ежедневно до каква степен може да повлияе на цялата глобална икономика, както и на Германия

09:01 | 11.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Joe Buglewicz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Joe Buglewicz/Bloomberg

С отпадането на Майкъл Блумбърг и Елизабет Уорън, Бърни Сандърс и Джо Байдън остават единствените големи лидери на демократите в тазгодишната президентска надпревара. Но смятат ли германците, че те са икономически по-грамотни от Доналд Тръмп?

След като Джон Делани стана първият демократ, който преди две години и половина обяви намерението си да се кандидатира за следващ президент на САЩ на предстоящите избори през 2020 г., надпреварата за поста се превърна в  демократичен дуел - между Джо Байдън и Бърни Сандърс, пише Euractiv Германия.

Разбира се, не бива да се забравя и 38-годишната Тулси Габард, конгресмен от Хаваи, която все още е в надпреварата.

Байдън обаче успя да събере 823 гласа, докато 663 делегати подкрепят Сандърс към днешния ден. Дуелът изглежда неизбежен.

И изходът от този дуел не е важен само за САЩ, тъй като сегашният президент Доналд Тръмп продължава почти ежеседмично да доказва до каква степен той може да повлияе на цялата глобална икономика, включително и на Германия. 

И така, на кой потенциален американски президент германците възлагат надежди?

Институтът за изследване на общественото мнение Civey и WirtschaftsWoche се допита до около 8000 германци за тяхното мнение относно въпроса през последните няколко дни.

Беше им зададен следния въпрос: „Кой от тези варианти за следващ американски президенти би бил най-добрият за световната икономика според вас?“

Възможните отговори бяха: „Доналд Тръмп“, „Джо Байдън“, „Бърни Сандърс“, „Нищо от посочените“ или „Не знам“.

Само по отношение на икономическата компетентност Джо Байдън е ясният победител. 35% от анкетираните хора смятат, че 77-годишният бивш вицепрезидент от Пенсилвания е най-добрият кандидат по отношение на икономиката, докато само 16,7% подкрепят Сандърс по този въпрос.

Възможно ли е това да се дължи на политическата му ориентация? Защото Сандърс нарича себе си „демократ социалист“ в „родината на капитализма“.

И все пак Сандърс се намира на почти шест процентни пункта пред Доналд Тръмп.

Най-високата оценка за одобрение на 78-годишния демократ социалист е установена сред 18-29-годишните, почти 30% от които го подкрепят.

Въпреки това, дори и в тази възрастова група, Байдън отбелязва още по-добри резултати – подкрепа от 31,5%. И сред хората над 60-годишна възраст Байдън е подкрепен от почти 40% от анкетираните, в сравнение с Сандерс, който има малко повече от 10%, а Тръмп - едва 7,6%.

Като цяло анкетираните от всичките пет възрастови групи смятат Байдън и Сандърс за икономически по-компетентни от Тръмп, 45-ият президент на САЩ.

Въпреки че Тръмп се класира най-добре сред самоосигуряващите се лица, където той има най-висок рейтинг на одобрение (15,1%), Байдън е особено популярен сред пенсионерите (39,3%), а Сандърс - сред студентите (29,5%).

Майкъл Блумбърг, кандидатът на демократите с най-забележителна бизнес кариера, отпадна от президентската надпревара миналата сряда, въпреки че отдели над половин милиард долара за кампанията си.

Блумбърг обаче обяви, че сега ще подкрепи Байдън, което би могло да помогне на втория да се устреми към спечелване на изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 4 години
А ти с незавършения 8ми клас от кога започна да разбираш повече от немците ? Сами факт че твърдиш че Урсула и Тимерманс са управляващи е повече от красноречив ... на кой са управляващи бе, тикво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Самият факт, че германци и европейци като цяло, търпят управляващи като урсула и тимерманс, които се готвят да погребат цялата европейска икономика, показва тяхната лична икономическа НЕГРАМОТНОСТ. Отделно въпросът е подвеждащ."Икономическата грамотност" влиза ли умението да крадеш милиарди чрез корупционни схеми? Ако да - то брайдън е безспорен 1, там честен човек като Тръмп не го търсете. Ако разсъждаваме реално - въпросът е абсурден, защото съизмерваме човек, който цял живот е правил бизнес, с корумпиран политик и страдащ от деменция комунист. Последните двама надали са създали и едно работно място в живота си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още