IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са големите печеливши след напускането на Pimco от Бил Грос?

Оказва се, че ходът на Грос носи повече вложения на големите играчи на пазара, отколкото на новата му компания Janus Capital Group

11:39 | 11.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои са големите печеливши след напускането на Pimco от Бил Грос?

След като Бил Грос напусна Pimco, огромни суми пари бяха изтеглени от основния фонд на компанията – Total Return Fund, но много малка част от тях последва Грос в новия му работа в Janus Capital Group, пише Wall Street Journal.

Откакто Грос се присъедини към Janus на 26 септември, новият му фонд привлече около 430 млн. долара, което е по-малко от 1% от 50-те млрд. долара, напуснали Pimco през последните 2 месеца. Все пак допълнителните пари помогнаха на Janus да отчете първия си месец с положителни нетни вливания от над 3 години насам през октомври, по данни на Morningstar.

Големите печеливши от изненадващия ход на Грос обаче се оказват основните конкуренти на Pimco. Въпреки че няма как да се разбере от къде идват парите, е факт, че компании като Vanguard Group и TCW Group регистрират рекордни вливания на средства в облигационните им фондове през октомври.

В същото време милиарди долари се насочиха към компанията за взаимни фондове Dodge & Cox, най-големият мениджър на активи BlackRock и Double Line Capital, според Morningstar.

„Оказва се, че по-големите и вече установени играчи привличат повече капитали от Janus“, коментира анализаторът от Sandler O’Neil + Partners Майкъл Ким.

Това може да се дължи отчасти на активизирането на конкурентите на Pimco, които засилват рекламата си и се прицелват в инвеститорите в бившата компания на Грос. BlackRock например е платила за това уебсайтът на компанията да излиза сред първите резултати при търсене на „Бил Грос“ или „Pimco“ в Google, според запознат с въпроса лица.

Анализаторите са на мнение, че Грос ще има нужда от месеци, за да изгради напълно новия си фонд. Също така той може да срещне трудности при привличането на големи институционални инвеститори, тъй като подобни клиенти обикновено търсят фондове с по-дълга история и повече пари, отколкото Грос има на разпложение в Janus Flobal Inconstrained Bond Fund.

Пречка може да се окаже и стратегията на новия фонд на Грос. Докато фондовете от типа на Total Return Fund инвестират предимно в американски облигации и други нискорискови активи, неограничените облигацонни фондове имат възможност да предприемат по-голям риск. Това обаче също не е по вкуса на институционалните инвеститори и е в състояние да ги откаже, посочват анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още