Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Кои са най-големите производствени компании в САЩ?

Apple очевидно е в своя собствена група с нетна печалба от близо 50 млрд. долара за миналата година, но не тя е водеща по приходи

Кои са най-големите производствени компании в САЩ?

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп иска технологичния гигант Apple да премести цялото си производство в САЩ, неведнъж предупреждавайки, че ще наложи мита върху продуктите на компанията като част от ексалиращата търговска война с Китай, припомня HowMuch.net.

Оказва се, че той може и да е на вярна следа, тъй като икономиката генерира заводски работни места с впечатляващ темп, разраствайки се с 3,1% през първите 21 месеца на администрацията му. Това би накарало човек да се зачуди как изглеждат най-добрите американски производствени компании, без значение къде са разположени по-голямата част от съоръженията им.

Изданието взима класацията на IndustryWeek за 50-е най-големи производителя в САЩ, която разглежда финансовото представяне по редица показатели, за да открие кои са най-силните компании. Те включват марж на печалбата, продажби и възвръщаемост от активите. Визуализацията на изданието показва класацията в няколко индустрии, фокусирайки се най-вече върху приходите и рентабилността.

Apple очевидно е в своя собствена група с нетна печалба от близо 50 млрд. долара за миналата година. И все пак тази цифра включва печалбата от няколкото ѝ бизнеса, включително покупки в AppStore, iTunes и продажби на устройства.

Microsoft, Oracle и Cisco имат бизнес модели за няколко милиарда долара с марж на печалбата от над 20%. Комбинацията от приходи и рентабилност на Apple обаче, заедно с другите технологични компании във визуализацията, ясно показват къде се правят големите пари.

(За по-голям вариант на визуализациятанатиснете тук)

Технологичният сектор не е единственият в производството с приходи от над 100 млрд. долара. Петролните и въгледобивните компании остават сравнително печеливши, макар и с доста по-малки маржове. Exxon Mobil например генерира най-големи приходи в сравнение с всички останали компании – 244 млрд. долара. Приходите на Chevron и Phillips 66 са съответно 142 и 105 млрд. долара.

Автомобилните производители също задминават границата от 100 млрд. долара, но GM заслужава да бъде спомената изрично заради отрицателния си марж на печала от -2,65%. Тя е и една от само петте компании в списъка, която всъщност губи пари.

От тази гледна точка GE все още не е в списъка на губещите, тъй като данните са за 2017 г. GE е пример за това колко лесно големите компании могат да се провалят. Акциите на GE се сринаха през 2018 г. и към комента на създаването на визуализацията цената им е 7,10 долара. А редица анализатори в момента се чудят дали компанията може да оцелее, камо ли да се върне в Dow.

Всичко това само показва, че производството, като всяка друга индустрия, може да преминава през възходи и спадове. Само времето ще покаже дали GE ще се задържи достатъчно, за да присъства в класацията и следващата година.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

3
 
4
 
9
majnata до: Sokratus
преди 6 месеца
обърши се !
8
 
4
 
8
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Америка е пред фалит, а Европа е пред разпад!
Мокрите сънища на всеки лилиПутинофил!
хахахах
3
 
7
 
7
ABBA до: Стоян Петров
преди 6 месеца
Да имаш стойност сред море от кухи лейки не е дадено на всеки.

Не е голяма привилегия, защото каквото и да споделиш, то дрънчи на празно пространство, защото не могат да затихнат звуковите вълни. Няма кой да попие звука!
7
 
5
 
6
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Не бъди скромен! Отговори на въпроса -хубаво ли е да си кух?
4
 
6
 
5
ABBA до: ivailojelyazkov
преди 6 месеца
Ако бяха казали на един идеен комунист, че ще има Жан-Виденова зима и хиперинфлация, той също щеше да обяви вестоносеца за кух.

Ама пак добре, що в древността такива вестоносци просто са си ги убивали.
Спете спокойно деца....

Още от САЩ
Надеждите за разхлабване на паричната политика на Фед повишиха оптимизма на Wall Street