IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебливото начало на сезона на отчетите в САЩ тласка надолу щатските индекси*

Вниманието на инвеститорите е насочено и към мерките за стимулиране на американската икономика

18:09 | 13.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Основните индекси отвъд океана започват сесията във вторник със спад, а инвеститорите са под влиянието на първите корпоративни отчети и следят за информация по пакета от мерки за стимулиране на икономиката, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average са понижава с 82,56 пункта и достига 28 754,96 пункта. Широкият измерител S&P 500 отписва 0,31% от стойността си до ниво от 3523,4 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 0,22% до 11 849,67 пункта.

JPMorgan Chase обяви по-добри от очакванията резултати през третото тримесечие. Johnson & Johnson, която също влиза в състава на Dow, обяви печалба, надминаваща очакванията на анализаторите, и повиши прогнозата за печалбата си за цялата година. Въпреки това книжата на J&J поевтиняват с 2%, след като компанията замрази изпитанията на ваксина срещу коронавируса заради съобщение за „неблагоприятно събитие“.

Цената на акциите на гиганта в управлението на активи BlackRock се повишава с 2,8%, след като компанията публикува отчета си, който надминава очакванията на анализаторите. BlackRock съобщи също, че активите под нейно управление са нараснали до 7,81 трлн. долара спрямо 7,32 трлн. долара през предходното тримесечие. Цената на акциите на Citigroup също се покачва, след като тя надмина очакванията за приходите и печалбата си.

В същото време Delta Air Lines обяви загуба, която надминава очакванията, а приходите й за тримесечието са надолу със 75% спрямо същото тримесечие на миналата година. Книжата на компанията поевтиняват с 1,9%. Като цяло резултатите през третото тримесечие се очаква да се понижат значително, но трейдърите се надяват на изненади в посока нагоре.

Дългоочакваното представяне на новия iPhone на Apple, което беше отложено за октомври заради COVID-19, ще се състои днес и в неговите рамки компанията трябва да покаже първия си iPhone с 5G. Това ще бъде „най-значимото събитие за представяне на iPhone от години“, коментира Кейти Хюбърти от Morgan Stanley. Книжата на компанията поевтиняват с над 1% във вторник.

Днес започва и Prime Day на Amazon и двудневното събитие може да се окаже най-големият ден за онлайн пазаруване през годината, като 57% от потребителите планират да направят част или дори всичките си покупки за празниците тази седмица. Цената на акциите на Amazon се понижава с 0,2% след скока с 4,8% в понеделник.

Книжата на Disney прибавят над 3% към стойността си, след като компанията обяви голяма реорганизация на стрийминга, който е един от основните и бизнеси. Disney съобщи, че централизира медийния си бизнес в една организация, която ще отговаря за разпространението на съдържанието, продажбите на реклами и  Disney+.

Инвеститорите са под влиянието и на възможността за втори пакет от мерки за стимулиране на икономиката от Вашингтон. През уикенда администрацията на Тръмп призова Конгреса да приеме по-малък пакет от мерки на стойност 1,8 трлн. долара, след като преговорите по по-голям пакет остават в безизходица. Но в писмо до колегите си председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че предложението има недостатъчна подкрепа по проблеми на здравеопазването.

Министерството на труда публикува индекса си на потребителските цени през септември. Той отговори на очакванията с ръст от 0,2%, въпреки че цените на употребяваните автомобили са нараснали рязко.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,731% и 1,522%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е нагоре с 0,46% до 93,49 пункта. Еврото поевтинява с 0,58% до 1,175 долара, а паундът губи 0,66% от стойността си до 1,298 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,26% до 105,57 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повишава, тъй като силни данни от Китай компенсираха възобновяването на добива в Норвегия, Мексиканския залив и Либия.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавят 66 цента към стойността си до 42,38 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват със 77 цента до 40,20 долара за барел.

В същото време американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,2% до 1924,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,08 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още