IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледата невъзможна

Или как американците може да се окажат без играчки за празниците

15:36 | 17.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Началото на октомври е, започва тъкмо онова, което търговците на дребно наричат с простичкото „връх“. Но в индустрията вече се усеща различна степен на паника, която обикновено липсва, докато съвсем не наближи Коледа.

По-рано през годината надеждата бе, че затрудненията пред глобалната верига от доставки през 2020 г. в по-голямата си степен ще са отминали. Оказа се обаче, че те се влошиха още повече – много повече – а доказателствата, че Коледният сезон е пред риск, растат, пише Bloomberg.

В Европа търговците на дребно, например веригата за модни стоки H&M, не могат да отговорят на търсенето заради забавяне на доставките. В САЩ Nike понижи прогнозата си за продажбите, след като заводите ѝ във Виетнам бяха затворени заради Covide-19, а това заличи месеци производство.

Епидимията от Covid доведе до бездействащи пристанищни терминали. Все още няма достатъчно товарни контейнери, което пък повиши цените десетократно спрямо миналата година. Недостигът на работна ръка спря транспорта с камиони и тласна свободните работни места в САЩ до рекордни върхове. И всичко това се случи още преди UPS, Walmart и други компании да започнат да наемат стотици хиляди сезонни работници, за да се справят с пика в работата.

„Правя това от 43 години и никога не е било толкова зле“, казва Айзък Лариан, основател и главен изпълнителен директор на MGA Entertainment, един от най-големите световни производители на играчки. „Всичко, което можеше да се обърка, се обърква в един и същ момент“.

Сега следва атаката за стоки в САЩ, с които да се напълни шейната на дядо Коледа, а това само ще засили тенденцията. Ще бъде мрачен Коледен сезон – такъв, на който инвеститорите явно просто повдигат рамене, въпреки че анализаторите изразяват опасенията си, че маржовете ще бъдат ударени. Индексът S&P Retail Select Industry, който обхваща 108 американски компании, включително Amazon и Macy’s, бележи ръст от 40% тази година и се е повишил почти двойно от началото на 2020 г. Общата му пазарна капитализация е 3,3 трлн. долара, което е малко под рекордния връх от по-рано тази година.

Това ликуване се сблъсква със случващото се зад сцената. Търговците на дребно прибягват до закупуване на стоки, произведени преди години, за да са сигурни, че ще имат поне някакъв инвентар, посочва Стив Азарбад, съосновател и главен инвестиционен директор на хедж фонда Maglan Capital. В нормални времена тези продукти биха били ликвидирани в най-близките магазини или на чужди пазари, но не и сега.

„На търговците на дребно наистина им е трудно да запълнят рафтовете си“, допълва той. „Говоря с много доставчици и те ми казват - просто не мога да изпълня поръчките, които плучавам“.

От страната на доставчиците Джей Форман произвежда играчки с партньори в Китай от над три десетилетия и никога не е виждал нещо подобно. Неговата средна по размер компания за играчки – Basic Fun, е напът да отбележи най-добрата си година досега, като е възможно да достигне продажби за 170 млн. долара. Няма недостатъчно търсене, тъй като родителите се презапасяват с играчки заради пандемията. Но недостигът на товарни контейнери остави хиляди от играчките на компанията на изчакване да бъдат доставени. В само един завод в Шънджън има недовършени стоки за около 8 млн. долара, които могат да запълнят 140 контейнера.

Лариан от MGA е готов да плати над 20 хил. долара за контейнер – спрямо около 2000 преди година, и е изключително щастлив, че управлява нелистната компания, която не трябва да отговаря пред акционерите си. Той има проблеми дори само в разтоварването на контейнерите в Лос Анджелис – компанията има на изчакване 600 контейнера вече повече от 6 седмици.

Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
има някакъв дебилизъм в тая констатация ... характерен впрочем за западния човек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още