Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Коледното настроение напусна Wall Street*

Основните щатски борсови индекси започват търговската сесия в сряда с понижения

Коледното настроение напусна Wall Street*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните борсови индекси на Wall Street започват търговската сесия в сряда с понижения, след като предишния ден Dow Jones Industrial Average отбеляза рекордна стойност на затваряне, пише CNBC. Във вторник инвеститорите се насочиха към акции, които биха били печеливши при икономическо възстановяване.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва спад от 6,76 пункта до 36 792,89 пункта, докато широкият измерител S&P 500 отстъпва с 5,14 пункта до 4788,4 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 59,07 пункта от стойността си, достигайки 15 563,01 пункта.

Акциите на включения в състава на Dow Salesforce поевтиняват с близо 6% и са сред водещите губещи в измерителя S&P 500, след като UBS понижи прогнозите си за компанията, както и за Adobe, чиито ценни книжа се търгуват с 3,81% по-евтино.

Пазарът е подложен и на натиск от поевтиняването на акции, свързани с отварянето на икономиката – тези на Wynn Resorts и на Las Vegas Sands се обезценяват с по 0,5 на сто. На фона на растящия брой новозаразени с коронавирус фармацевтичните компании също са под натиск – акциите на Regeneron изтриват над 1% от стойността си след влошени прогнози от Bank of America.

Bank of America обаче подобри очакванията си за Pfizer, отбелязвайки, че приходите на компанията от лекарства за коронавируса повишават цената на книжата. В сряда те поскъпват с 2,20 на сто.

Данните на ADP показаха в сряда, че броят на откритите работни места от частния сектор в САЩ е двойно по-голям от очакваното на ниво от 807 хил. спрямо прогнозираните от Dow Jones 375 хил.

Инвеститорите се оглеждат за знаци накъде е тръгнала икономиката в началото на новата година. Играчите на пазара са в очакване на петъчните данни за пазара на труда извън селскостопанския сектор. Освен това инвеститорите очакват и доклада от последното заседание на Фед през декември 2021 г. Тогава представителите на банката решиха да започнат агресивно редуциране на пандемичната програма за покупка на активи.

Пазарът търси и допълнителна информация за това какви са вижданията на банкерите за паричната политика и по-точно - какво ще се случи с баланса на Фед на стойност от 9 трилиона долара.

Индексът Dow се повишава с 1,2% през първата седмица на годината, а широкият измерител S&P също отбелязва ръст. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite отстъпва с 1,3% за седмицата.

“Фед засилва намаляването на ликвидността поради ускорилата се инфлация, която има потенциала да оскъпи 10-годишните облигации още повече“, каза старши стратегът в Columbia Threadneedle Ед Ал-Хюсейни в своя бележка.

„Централната банка трябва да бъде внимателна да не реагира твърде агресивно, което би могло да влоши икономическото възстановяване и да предизвика рецесия“, смята експертът.

Стратезите на щатските борси очакват проблеми за пазара, когато Федералният резерв започне да затяга ултраразхлабената парична политика. Медианната цел за края на година за широкия измерител S&P 500 е 5050 пункта, което е ръст от едва 5% спрямо стойността на затваряне на показателя от 4793,54 пункта във вторник, според проучване сред стратези на CNBC.

*Към 17:05 ч. българско време

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от САЩ
Опасенията заради Snap изпратиха S&P 500 на червено