Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ започва мониторинг на пазарните такси

Регулаторът ще проверява по какъв начин борсовите такси и отстъпки влияят върху търговията с акции

Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ започва мониторинг на пазарните такси

Снимка: Ройтерс

Американската комисия по ценните книжа и борсите (SEC) ще стартира първата фаза от плана за оценка на това как борсовите такси и стимули влияят върху търговията на фона на редицата дела, които някои борси заведоха срещу регулатора в опит да спрат експеримента, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Борсите ще трябва да започнат да събират данни за начина, по който брокерите пренасят поръчките за акции до самите борси от началото на юли до края на годината, посочват от SEC.

Комисията одобри проекта Transaction Fee Pilot през декември миналата година, чиято идея е да провери как по-ниските плащания на повечето борси към брокерите за поръчки на акции влияят на на поведението на брокерите.

Този тип плащания са се повишили до около 2,5 млрд. долара през 2018 г. и критиците на този метод посочват, че това може да доведе до положение, при което брокерите ще изпращат поръчките на своите клиенти до борсите, които плащат най-много, дори ако тези поръчки могат да получат по-добри резултати на друго място.

Фондовите борси твърдят, че тези отстъпки спомагат за привличането на ликвидност, като същевременно компенсират брокерите, за това, че поемат риска да предлагат двустранни оферти.

В определени случаи планът на SEC предвижда забрана на отстъпките като цяло за някои акции и по-ниски такси за обменни трансакции.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Шефът на Siemens: Тръмп е лицето на расизма и изключването