IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите в САЩ отново раздават парични бонуси на изпълнителните си директори

След възстановяването на пазара капиталовите стимули стават все по-малко атрактивни

11:58 | 22.04.15 г.
Компаниите в САЩ отново раздават парични бонуси на изпълнителните си директори

След като стоковият пазар достигна рекордно високи нива, възнагражденията на изпълнителните директори в големите компании включват все повече парични средства вместо капиталови стимули, съобщава The Wall Street Journal (WSJ).

През 2014 г. паричните възнаграждения на изпълнителните директори се повишили с най-бързите си темпове в последните 4 години, възлизайки на 37,3% от цялостното им заплащане, показва проучване на Hay Group по поръчка на WSJ.

По-високите парични възнаграждения контрастират с тенденциите след финансовата криза, когато цените на акциите спадаха и компаниите допълваха заплатите на най-високопоставените си служители с капиталови стимули.

С възстановяването на пазара това доведе до големи печалби за изпълнителните директори. След като акциите на големите компании обаче достигнаха рекордно високи нива, перспективата за още печалби изглежда ограничена и стимулирането чрез фирмени акции под каквото и да е форма става все по-малко привлекателно.

Според експерти промяната в допълнителното заплащане отчасти отразява и загрижеността сред акционерите, че инвестициите им могат да се обезценят от компаниите, издаващи нови акции, които да ползват като големи капиталови стимули. Освен това служителите на компаниите, подобно на някои инвеститори, са обезпокоени, че пазарът може би достига пика си.

Според проучването на Hay Group общото възнаграждение на изпълнителните директори през 2014 г. се е повишило много по-бързо в сравнение с предишните години. Компанията е използвала данните на 50 дружества, които са постигнали повече от 8,7 млрд. долара приходи и са подали годишните си информации за целите на гласуване чрез пълномощно до началото на март.

Общото заплащане се е повишило средно с 6,9% до 12,2 млн. долара, което е повече от увеличението с 4,3% през предишната година.

Заплащанията на изпълнителните директори могат да бъдат сложна комбинация от подвижни части. Паричните средства обикновено идват основно от бонуси, обвързани с годишните печалби, и от базовата заплата. Друга част понякога е обвързана с дългосрочни мерки за изпълнение, която обикновено се изплаща на всеки три години, когато поставените цели са постигнати.

През миналата година паричните възнаграждения са били най-бързо растящият компонент в общите заплащания сред изпълнителните директори в проучването. Заплатите и годишните им бонуси са се вдигнали средно със 7,8%, което е рязко увеличение от покачването с 1,2% през миналата година, но и спад сп?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още