IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът на САЩ не възстанови санкциите срещу Иран

С този ход конгресмените запазват действието на споразумението за ядрената програма на Техеран

21:57 | 12.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Конгресът на САЩ не възстанови санкциите срещу Иран, съобщи Ройтерс. Така реално споразумението за ядрената програма на страната, под което се подписаха САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, ще продължи да действа.

В началото на октомври Доналд Тръмп отказа да удостовери, че Техеран спазва подписаното през 2015 година споразумение. Така думата имаха конгресмените, които в срок от 60 дни трябваше да решат дали ще наложат отново ограничения върху Иран.

Ден по-рано от крайния срок, който изтича на 13 декември, Конгресът заяви, че няма да има резолюция, която да върне санкциите, тоест остават без отговор на изявленията на американския президент.

Републиканците контролират и двете камари на парламента, но мнозинството в Конгреса е толкова крехко, че се нуждаеха от подкрепата на някои демократи, за да одобрят искането. Но дори и сенаторите от Демократическата партия, които преди години бяха против подписването на ядреното споразумение с Иран, днес не желаят то да бъде прекратено.

По този начин топката се връща отново в полето на Доналд Тръмп. До средата на януари 2018 година той ще трябва да реши дали да се откаже от това свое искане, допълва Ройтерс.

Ако американският президент все пак възстанови ограниченията, той рискува да си навлече негативизма на европейските партньори, Русия и Китай. През 2015 година Иран и Запада се разбраха в дългогодишния спор относно ядрената програма на Техеран. С подписването на документа Иран се съгласи да ограничи амбициите си в тази област в замяна на отпадането на икономическите санкции.

Иранските власти винаги са заявявали, че ядрената програма е единствено с мирни цели и не планират създаването на ядрено оръжие, пише Ройтерс. За Доналд Тръмп постигнатото споразумение за ядрената програма на страната обаче е "най-лошата сделка, постигната някога" и заплаши да изтегли страната от него.

Американският президент вече изпусна възможността да намери общо решение относно споразумението с Европа, обявявайки преди седмица, че САЩ признават Йерусалим за столица на Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още