IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консервативният жокер на Тръмп - Майк Пенс

Безизразно лице, дискретна усмивка - стилът на вицепрезидента е пълна противоположност на по-полемичния и колоритен стил на президента

19:53 | 06.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David T. Foster III/Charlotte Observer/Bloomberg</em></p>

Снимка: David T. Foster III/Charlotte Observer/Bloomberg

Ултраконсерватор и ревностен християнин, вицепрезидентът Майк Пенс е човекът, към когото се насочват всички погледи след съобщението, че президентът на САЩ е заразен с новия коронавирус, пише AFP.
   
Той даде отрицателна проба при теста си, който му беше направен няколко часа след този на Доналд Тръмп, и остава единственият в състояние да води кампания на терен, докато трае карантината на Тръмп, 32 дни преди изборите.
   
Пенс е втори в реда за поемане на президентския пост и хипотезата, че той ще поеме юздите на САЩ и на предизборната кампания, ако Доналд Тръмп вече не може да изпълнява задълженията си, все пак засега остава слабо вероятна.
   
Безизразно лице, дискретна усмивка, грижливо вчесана бяла коса: стилът на 61-годишния Майк Пенс е пълна противоположност на по-полемичния и колоритен стил на Доналд Тръмп.
   
Назначен от президента за ръководител на кризисния щаб за борба с коронавируса, той се придържа по тази тема към премерени изказвания, далеч от гафовете, необмислените оценки и провокациите на обитателя на Белия дом, като същевременно грижливо избягва да му противоречи пряко.
   
Пенс е адвокат по образование и бивш радиоводещ. Той добре познава тайните на Вашингтон, където е ценен от републиканците, след като беше конгресмен от 2001 до 2013 г. и председател на групата на републиканците в Камарата на представителите (трети най-важен партиен пост) от 2009 до 2011 г.
  
Добре известно е, че в началото Майк Пенс и Доналд Тръмп не са били особено близки, преди Тръмп да го избере за свой подгласник през 2016 г.
   
Във Вашингтон по едно време дори имаше слухове, че Тръмп иска да смени подгласника си тази година, за да съживи кампанията си.
   
Президентът обаче възнагради лоялността на Пенс и тесните му връзки с белите християни, които са по-скоро в напреднала възраст и изиграха ключова роля в победата му за Белия дом преди четири години.

Подкрепа от евангелистите
  
"Той е непоклатим като скала. Той е фантастичен вицепрезидент. Уважаван е от всички религиозни групи, без значение дали евангелисти или други", каза милиардерът републиканец през август.
   
Бившият губернатор на Индиана е много активен в предизборната кампания, особено в Средния запад. Той се самоопределя като "християнин, консерватор и републиканец, в този ред".
   
Като губернатор той бе запомнен като поборник на традиционните семейни ценности, който е против абортите, еднополовите бракове и настаняване на сирийски бежанци в неговия щат.
   
Майк Пенс е подписал закони, които затрудняват абортите в Индиана. Той беше и остро критикуван, когато през 2015 г. защити закон за "религиозната свобода", който според противниците му дискриминира общността на ЛГБТ.
   
Тези негови позиции помогнаха на Доналд Тръмп през 2016 г. сред консерваторите традиционалисти и особено евангелистите, които отначало бяха разколебани от личността на непредсказуемия милиардер.
   
Подкрепата на този религиозен електорат може още веднъж да бъде решаваща на изборите на 3 ноември.
   
По данни на института Pew всеки четвърти американец е евангелист. Това е доминиращата форма на американското протестантство и най-голямата религиозна група в страната, изпреварвайки католиците и традиционните протестанти.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още