Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Корекцията в прогнозата на МВФ оцветява в червено щатските индекси*

Акциите на Tesla поскъпват с 1,45% след силните данни за доставките в Китай през септември

Корекцията в прогнозата на МВФ оцветява в червено щатските индекси*

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси стартират редовната търговия с понижения, след като Международният валутен фонд леко понижи прогнозата си за глобалната икономика за тази и следващата година, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,21% до 34 422,50 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита спад от 0,16 на сто до 4354,09 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 0,11% от стойността си, смъквайки се до равнище от 14 470,42 пункта.

МВФ коригира очакванията си за глобалната икономика, като според новата прогноза тя ще се разшири с 5,9% през 2021 г. и с 4,9 на сто през 2022 г. Това е с по 0,1 процентни пункта по-ниско спрямо актуализацията на доклада на МВФ от юли.

Низходящата корекция за 2021 г. отразява понижаване на очакванията за развитите икономики – отчасти заради проблеми в доставките – и за развиващите се страни с ниски доходи, до голяма степен заради влошаващата се пандемична динамика, казват от фонда. Това отчасти се компенсира от по-силните краткосрочни перспективи сред някои изнасящи суровини нововъзникващи пазари и развиващи се икономики. Заетостта като цяло се очаква да продължи да дърпа назад възстановяването в производството, се твърди още в доклада.

„Сблъскваме се с големи смущения при доставките в глобален мащаб, които подхранват инфлационния натиск“, изтъква икономистът на МВФ Гита Гопинат.

Според институцията централните банки като Федералния резерв трябва да се подготвят за затягане на паричната политика, ако инфлацията продължи да се ускорява.

Акциите на Alphabet поевтиняват с 1,68%, докато тези на Facebook изтриват 2,1% от стойността си. Във фокуса на инвеститорите остава Франсис Хаугън, която по-рано разкритикува Facebook относно негативното влияние на социалната платформа върху хората. Разобличителката на компанията ще бъде изслушана и в Европа, след като преди това се изправи пред Конгреса на САЩ.

При автомобилните компании цената на книжата на Tesla нараства с 1,45% след силните данни за доставките в Китай през септември. Акциите на Ford поскъпват с 1,69 на сто.

Инвеститорите очакват новите данни за американския пазар на труда. Проучване на Dow Jones показва, че прогнозите са за 10,9 млн. нови работни места през август.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 1,598% и 2,124 на сто.

Доларовият индекс записва ръст в стойността от 0,2% до 94,5 пункта.

При търговията с петрол цената на сорт Брент се понижава с 0,54% до 83,20 долара за барел, докато фючърсите върху американския бенчмарк WTI поевтиняват с 0,17 на сто до 80,38 долара за барел.

Цената на златото нараства с 0,4% до 1762,40 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:14 ч. българско време.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Кадър на деня за 23 октомври