IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът оцвети в червено и щатските борси

Dow и S&P 500 преживяха най-лошия си ден от октомври насам

23:03 | 27.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси завършиха първия борсов ден за тази седмица на червена територия, след като през уикенда бяха потвърдени още случаи на заразени с коронавируса, а това засили притесненията, че вирусът може да повлияе на световната икономика, пише CNBC. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 429 пункта, или 1,5%. S&P 500 записа спад с 1,4%, а технологичният Nasdaq Composite отписа 1,8%. Dow и S&P 500 имаха най-лошия си ден от октомври. 

На този етап има 2862 потвърдени случая на заразени с коронавирус в Китай, а смъртните случаи са 81. Директорът на Световната здравна организация замина за Китай, за да се срещне с представители на здравните и правителствените органи. Този уикенд в Съединените щати беше потвърден пети случай на човек с коронавирус. 

“Китай е най-големият двигател на световния растеж, така че не може да има по-лошо място за начало (на вируса - бел. ред.)”, коментира Алек Йънг, управляващ директор Глобални маркетингови проучвания в FTSE Russel. “Пазарите мразят несигурността, а коронавирусът е крайна несигурност, за която никой не знае как ще повлияе на глобалната икономика”. 

Книжата на авиокомпаниите United и Delta записаха 3% спад на стойността. Цената на тези на American се сви с 6,1%. Las Vegas Sands и Wynn Resorts, които оперират в областта на залаганията, отписаха съответно по 6,3% и 7,9% от цената на акциите си. При MGM Resorts спадът е 3,7%. 

Акциите в туристическия сектор също бяха засегнати - Expedia, Carnival и Marriot International отстъпиха с по 1,5%. 

При Apple, Disney, Nike и Estee Lauder понижението е с поне 1,7%. 

Книжата на Caterpillar намалиха стойността си с 3,2%, а VanEck Vectors Semiconductors ETF се озова с 3,8% надолу. Акциите на Nvidia и Macron Technology поевтиняха с по над 3,5%, а тези на AMD - с 2,1%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още