IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративна Америка отново развързва кесията

За пръв път от края на рецесията компаниите в САЩ намаляват касовите си наличности

10:54 | 29.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Корпоративна Америка отново развързва кесията

Американските корпорации намаляват кешовите си наличности за пръв път от края на рецесията насам, сигнализирайки, че възвръщат увереността си. Компаниите обаче все още остават неохотни към инвестиции в ново оборудване, пише в свой анализ Financial Times.

Компаниите, които съкращават кешовите си наличности, са повече от тези, които ги увеличават през последната година, което се случва за пръв път от началото на икономическото възстановяване, сочи ново проучване на Association for Financial Professionals (AFP) измежду корпоративни счетоводители.

Склонността на компаниите да държат по-малко пари в брой е важна повратна точка във възстановяването от рецесията. Тя е признак, че „животинските духове“ се връщат в американската икономика. Трябва да се отбележи обаче, че растежът няма да се забърза докато парите не бъдат инвестирани в нови фабрики и оборудване.

„Със сигурност това, че компаниите отхлабват коланите, е добър знак“, коментира президентът на AFP Джим Кайц. Според него това показва увереност, че бизнес условията в средносрочен план са достатъчно добри, за да могат похарчените пари да бъдат възвърнати чрез дейността на компаниите, отбелязва той. 

Броят на компаниите, отчитащи ръст на касовите си наличности, срещу тези, регистриращи спад, пада до -4 процентни пункта през третото тримесечие. През второто тримесечие показателят сочеше +27 процентни пункта.

Корпорациите продължават да трупат пари в брой, откакто приключи рецесията. Към края на второто тримесечие в нефинансовия сектор бяха струпани 2,58 трлн. долара в брой и фондове на паричния пазар, показват данни на Федералния резерв на САЩ (Фед).

Въпреки че изследването на AFP показва, че корпорациите чувстват по-малка нужда от наличието на голям паричен буфер в банката, те не са толкова склонни към инвестиране на парите си в извършване на икономическа дейност. Вместо това парите отиват за придобивания или обратни изкупувания на акции, въпреки че има данни за повишени капиталови разходи, посочва Кайц.

Нетните обратни изкупувания на акции поддържат годишен темп от почти 400 млрд.долара през последните няколко години, като активността при придобиванията също се повишава през последните тримесечия. Проучване на Фед сред банкери показва сходни тенденции с леко повишаване на търсенето на заеми, основно с цел финансиране на придобивания.

Възстановяването на инвестициите след кризата върви бавно, като инвестициите в нежилищно имущество са с едва 5% по-високи спрямо 2007 г. Това е и една от основните причини за бавното възстановяване на икономиката, въпреки високите корпоративни печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още