IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Световната икономика е на кръстопът заради пропастта при ваксините

Управлението на възстановяването ще изисква внимателен избор от централните банки, смята управляващият директор на МВФ

18:45 | 28.07.21 г.
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.&nbsp;<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Световната икономика е на опасен кръстопът, тъй като се разширява пропастта между страните, имащи достъп до ваксини срещу COVID-19, и тези, които нямат такъв достъп, каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Bloomberg.

Управлението на възстановяването оттук нататък ще изисква внимателен избор от държавните ръководители, особено централните банки, предупреди Георгиева.

„Как ще калибрират оттеглянето на стимулите, когато моделите и данните са неприложими, а несигурността остава изключително висока, когато мащабът на щетите все още е неизвестен, а желанието на пазарите да финансират високи държавни и корпоративни дългови нива може да се промени бързо? Какви трябва да са водещите им принципи при управлението на излизането ни от стимулите?“, пита Георгиева според предварително подготвено изказване във Вашингтон. МВФ МВФ

Тя поставя въпроса как централните банки ще приспособят инструментариума си, за да отговаря на средата след пандемията, и как ще подготвят ускоряване на дигиталните пари.

„Това са само някои от трудните въпроси, пред които са изправени централните банкери навсякъде“, отбелязва Георгиева.

Тя прави изказването само ден, след като МВФ предупреди, че неравният достъп до ваксини разширява още повече пропастта във възстановяването между развитите и развиващите се икономики. Фондът запази прогнозите си за най-голям ръст на световната икономика от четири десетилетия, но промени регионалните си прогнози.

Той все още очаква световният брутен вътрешен продукт да нарасне с 6% през 2021 г. след спада с 3,2% миналата година. МВФ обаче намали прогнозата си за ръста на нововъзникващите икономики до 6,3% спрямо предвижданите през април 6,7% и повиши прогнозата си за развитите икономики с 0,5 процентни пункта до 5,6%.

„Много нововъзникващи и развиващи се икономики се очаква да растат по-бавно от предвижданията ни. Разликата се дължи основно на резките различия в наличието на ваксини, а следователно и в дела на заразените, както и в наличието на фискално пространство за действие“, отбелязва Георгиева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още