IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kraft Foods и H.J. Heinz се сливат

Сделката ще създаде петата по големина хранително-вкусова компания в света

13:46 | 25.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Обединената компания, която ще се нарича The Kraft Heinz Co., ще има годишни приходи от 28 млрд. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обединената компания, която ще се нарича The Kraft Heinz Co., ще има годишни приходи от 28 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

Kraft Foods Group Inc. и HJ Heinz Co. се споразумяха да се слеят в сделка, която ще създаде петата по големина в света компания в хранително-вкусовата индустрия.

Сделката се случва в период, в който много от големите американски производители на хранителни стоки се борят с промените във вкусовете на потребителите, което възпрепятства възможността за продажба на пакетирани, обработени храни.

Wall Street Journal пръв писа, че двете компании са в преговори за сделка късно във вторник, като според медията цената на трансакцията може да мине 40 млрд. долара.

Обединената компания, която ще се нарича The Kraft Heinz Co., ще има приходи от 28 милиарда долара на година и ще разполага с широко портфолио от познати марки, включително Heinz, Kraft, Oscar Mayer, Ore-Ida и Philadelphia. Годишно благодарение на сливането концернът ще може да пести 1,5 милиарда щатски долара към края на 2017 г., съобщиха от компаниите.

Акциите на Kraft се изстреляха с 16% в предварителната търговия.

Акционерите на Heinz ще притежават 51% от акциите в обединената компания, а акционерите на Kraft ще имат дял от 49%. Акционерите на Kraft ще получат и специален дивидент от 16,50 долара за акция, което представлява премия от близо 27% спрямо нивата, на които приключиха търговия книжата на Kraft във вторник.

Според условията на сделката Berkshire Hathaway Inc. на Уорън Бъфет и инвестиционната компания 3G Capital ще осигурят 10 млрд. долара за финансирането на специалния дивидент.

През 2013 г. 3G си партнира с Бъфет при сделката за американския производител на кетчуп Heinz за 23 млрд. долара.

Международният бизнес на Kraft с марки като Milka или Philadelphia бе разделен през 2012 в отделна компания - Mondelez. Така Kraft Foods е представен вече само в Северна Америка. През 2014 г. компанията трябваше да се бори със спадащи приходи и печалба. 

Бразилската компания за рискови инвестиции 3G е прочута със закупуването на компании за потребителски стоки и агресивното съкращаване на разходите. През януари Wall Street Journal вече писа, че 3G Capital се е насочила към потенциални нови цели, които биха ѝ дали контрол над още повече световно познати марки. През изминалите няколко седмици инвеститори са обещали около 5 млрд. долара за ново поглъщане, планирано от 3G, споделиха тогава запознати със ситуацията.

Портфолиото на 3G Capital:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още