IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квантовите изчисления - новото предизвикателство за пазарите

Добавянето им е като да се позволи на футболистите да използват ръцете си, за да вкарат топката в мрежата

11:25 | 20.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако имахте спортен алманах от бъдещето, като Биф Тенън, героят от филмовата трилогия „Завръщане в бъдещето“, как бихте се възползвали от него?

Очевидното изкушение би било да направите сигурни пазарни залози, които да ви направят богати. В случая на Биф богатството се използва, за да промени света в дистопична реалност, в която той самият съществува като „най-големият жив герой на Америка“.

Този жанр бе известен като фикция. Но зората на така нареченото „превъзходство“ на квантовите изчисления над конвенционалната технология поражда възможността един ден някой да може на практика да види бъдещето, пише Изабела Каминска за Financial Times.

Това е така, защото квантовите компютри, когато станат напълно завършени, вероятно ще бъдат уникално добри в разработването на вероятностни сценарии. Те се основават на загадъчния свят на квантовата физика. Квантовите битове са основните единици информация в квантовите компютри. За разлика от бинарните битове на традиционните компютри, които трябва да са или нула, или единица, квантовите могат да бъдат и двете едновременно.

Това дава на квантовите компютри супер сила, която ще им позволи да решават вероятностни задачи, които са невъзможно трудни за конвенционалните им аналози в реалистични времеви рамки. Ако направим сравнение с футболната игра, добавянето на квантови компютри е като да се позволи на футболистите да използват ръцете си, за да вкарат топката в мрежата, казват квантовите експерти.

Това е перспектива, която поставя изцяло нов набор от предизвикателства пред пазарните регулатори и участници. Ако квантовите суперкомпютри наистина могат да помогнат на институциите да гледат в бъдещето, информационното предимство би било безпрецедентно.

То може да представлява и изцяло нов тип риск от манипулиране на пазара, който регулаторите не могат дори да идентифицират, освен ако и те нямат под ръка квантов компютър.

В „Завръщане в бъдещето“ алманахът даде на Биф 60-годишно прогностично предимство пред всички останали в неговото време - 1955 г. При квантовите компютри предимството може да се измерва само в наносекунди. Но в бързия и яростен свят на високочестотната търговия това може да е достатъчно, за да направи разликата.

Успокояващата новина засега е, че поне до пет години квантовите компютри няма да са достатъчно мощни, за да се конкурират със съществуващите суперкомпютри относно по-прости проблеми. Предсказването може дори да не е основната им сила.

Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още