IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Една дългова криза в САЩ ще застраши световната икономика

Мнението ѝ е подкрепено от доклад на министерството на финансите на САЩ, а президентът Обама не спира с призивите си към Конгреса за гласуване на бюджет

11:30 | 04.10.13 г. 29
Автор - снимка
Редактор
Лагард: Една дългова криза в САЩ ще застраши световната икономика

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард смята, че неуспехът да бъде повишен таванът по държавния дълг на САЩ би представлявал много по-голяма заплаха за световната икономика, отколкото настоящото спиране на работа на част от държавните агенции заради липсата на споразумение за бюджета на страната между Републиканската и Демократическата партия, съобщи BBC.

В реч, посветена на предстоящо десетилетие на предизвикателства за световната икономика, Лагард заяви, че американското правителство трябва да стабилизира финансите си в дългосрочен план. По думите ѝ постигането на споразумение за нов таван на държавния дълг на страната е „решаваща мисия“.

Тя обаче повтори вече споделяното свое мнение, че в краткосрочен план не трябва да има прекалено големи промени, тъй като това може да подкопае икономическото възстановяване.

Относно перспективите пред световната икономика като цяло генералният директор на МВФ е предпазлив оптимист. Лагард отбеляза, че макар те да остават потиснати, вече се появяват признаци за ускоряване на растежа и връщане на финансовата стабилност. Според нея не само САЩ, но и еврозоната набира инерция, като прогнозата е той да достигне 1% догодина, а дори в Япония нещата вървят на подобрение. Но и в трите изброени икономически региона са необходими промени в политиките, убедена е Лагард.

Коментарите ѝ бяха подкрепени и от американското министерство на финансите, според което просрочването на плащания по задълженията на страната може да доведе до финансова криза като тази от 2008 г. и дори по-тежка.

„Едно просрочване на задълженията би било безпрецедентно, а потенциалът му би бил катастрофален“, посочват от министерството в свой доклад. „Кредитните пазари може да застинат, стойността на долара може да потъне рязко, лихвите – да се изстрелят нагоре, негативните ефекти може да отекнат по целия свят и може да се стигне до финансова криза и рецесия, повтарящи събитията от 2008 г. и дори по-тежки“, се добавя в документа.

В него се изтъква, че ако това се случи, въздействието може да се запази за „повече от едно поколение“.

Разходите за заемане на средства от страна на правителството на САЩ вече нараснаха, като от съществено значение е, че то плаща по-малко, за да заеме средства за 6 месеца, отколкото за един месец – указание, че инвеститорите се притесняват за краткосрочните перспективи за фалит на САЩ на 17 октомври, който би поставил под съмнение изплащането на едномесечните американски държавни облигации.

Някои банкови анализатори пък вече определят следващия месец като „опасната зона на тавана на дълга“. По традиция инвеститорите разглеждат подобно състояние като на „обърната крива на доходността“, която се приема за предвестник на рецесия.

И президентът на САЩ Барак Обама подчерта това мрачно послание в своя реч вчера. „Колкото и да е безразсъдно блокирането на правителството, тъй като много хора понесоха удар от спирането на финансирането му, едно блокиране на икономиката вследствие от просрочване на задълженията би било драстично по-лошо“, каза Обама.

САЩ изпаднаха в политическа безизходица по въпросите на бюджета, тъй като републиканците, които контролират долната камара в Конгреса, искат отстъпки в Закона за достъпното здравеопазване от 2010 г., известен и като Obamacare, за да гласуват правителствения бюджет във вида, желан от президента. Настъпването на новата финансова година от 1 октомври без наличен бюджет накара администрацията да спре да изпълнява дейности, несъществени за цялостното ѝ функциониране, като над 700 000 души бяха принудени да излязат в неплатен отпуск.

За да предотврати възможността преодоляването на проблема с бюджета да стане част от преговорите за тавана по дълга, Обама използва речта си, за да призове председателя на Камарата на представителите, републиканеца Джон Бейнър, да подложи на гласуване разходната част. „Насрочете гласуване, спрете този фарс и сложете край на това блокиране веднага“, настоя президентът.

Според него за разлика от бюджетните битки в миналото настоящото безизходно положение не е следствие от идеологически различия, свързани с въпроса колко трябва да харчи правителството, припомняйки, че бюджетният дефицит през тази година се свива с най-бързото си темпо от 60 години. „Не става дума за разходите и за финансовата отговорност, всичко това е само заради едно нещо: манията на републиканците за изпразването на Закона за достъпното здравеопазване от съдържание“, подчерта той.

Настоящото блокиране на работата на правителството струва на американската икономика по около 300 млн. дневно, сочат оценки. Според анализатори на инвестиционната банка Goldman Sachs то може да отнеме по 0,2% от брутния вътрешен продукт на страната всяка седмица, в която се запази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
рано е! в момента сме в обратна под-фаза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Една дългова криза в САЩ ще застраши световната икономика -Ще стане това , което е решено .Дълговата криза не е неочаквано събитие за управляващите процеса , поради което тя е и желано събитие - въпросът е доколко сега е подходящия момент ? До тук спирам с разсъжденията:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Nikola666, виждам че "човешкото" е много засилено у теб... а въпреки че и аз съм човек, на мен ми е бил особенно интересен въпроса с "човешкия избор"! /***, но силно ограничаващ модел на реакция/Та например твоя "човешки избор" беше да ни разкажеш ТОЧНО тази приказка за "математик", а на "математика" от приказката ти "човешки избор" е бил да е ЛУД...Имай предвид, че манипулацията е точно на "човешкото" и в частеност на "човешкия избор", та би било очаквано редно, да те предупредя относно бъдещия ти "резултат"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Има, ама патките не го виждат, щото е извън полето им на избор и следователно не съществува... а на мен не ми е удобно да го споделям тук ;)))още по-малко ми е удобно да споделя и какво предстои! :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Скоро хамериканците ще почнат да ги "гушат" като патки, само и само да потребяват стоки за да "не се срине" световната икономика. Всичко това започва да минава всякакви граници. Незнам има ли изход, Иванов е може би по-компетентен тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Факт е, че малкото, които наистина ще бъдат засегнати са точно тези които пискат. Лагард не е ли също толкова престъпник, колкото и предния директор на МВФ? Скоро си спомням, че имаше дела и срещу нея. Банките зомбита, като HSBC и Goldman разчитат долара да е световна валута, защото без него те практически са несъстоятелни. Защото реално те горят долари, като *** печка, а ФЕД им ги доставя като дръвца за огрев. И точно затова, тези банки дори не могат да бъдат затворени, дори при тежки престъпления - щото щели "да разклатят банковата система". HSBC беше уличена в масивно пране на пари на наркокартелите и отнесе само глоба, някви смешни милярдчета, които тя си взема от фед на нулева лихва и те пак отиват във фед. Престъпле ние прави и ФЕД като прехвърля проблемите върху всички хора от целия свят и контролирано им намалява богатството, за да можеш не да печелиш когато работиш повече, а просто да си задържиш стандарта. Което не може да става вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
mos70, ти си неграмотен бе. ииванов не е икономист нито финансист. Той е нещо много по велико ! Той е математик !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
Patilan
преди 10 години
Ако Америка кихне, то- Европа се разболява- Азия се на**ра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
mos70
преди 10 години
Икономика - това наука ли е? Ако да, с какво и в каква посоки на познанието би могла да се развие? Ако се развие пък, с какво ще допринесе това за "благоденствието" на хората.======Ще доведе до благоденствието....на тези, които прибират лихвата, без практически да вършат работа и да създават продукт или услуга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
В този ред на мисли, можеш ли да обясниш.Икономика - това наука ли е? Ако да, с какво и в каква посоки на познанието би могла да се развие? Ако се развие пък, с какво ще допринесе това за "благоденствието" на хората.Икономист, хм, професия - къ`в продукт създава?Нека има малко поука за нас незнаещите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още