IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Съмърс: Американската политика поема в безразсъдна, националистическа посока

На фона на тази опасност е тъжно, когато големите влиятелни компании остават мълчаливи, смята професорът по икономика в Харвард

10:23 | 02.02.17 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият американски министър на финансите Лоурънс (Лари) Съмърс разкритикува силно икономическите предложения на новото правителство на САЩ и призова американските компании да се противопостави на администрацията на Доналд Тръмп.

„Изглежда, че американската политика поема в безразсъдна, националистическа посока", заяви професорът по икономика в Харвард пред германския Handelsblatt

По думите му правителството застрашава икономическите интереси на американските граждани и предприятия.

„На фона на тази опасност е тъжно, когато големите влиятелни компании остават мълчаливи", казва Съмърс. „Ще видим дали бизнес лидерите ще проявят смелост на срещата с правителството в петък свободно да изразят критика, или ще легитимират политиката на новото правителство и ще я придружат с аплодисменти“, поясни още специалистът.

Според него става дума „морален тест" за икономиката.

По отношение на отправените от страна на правителството на САЩ критики за високия търговски излишък на Германия, Съмърс заяви, че Берлин със сигурност може да направи повече, за да намали излишъците.

„Германците могат да увеличат заплатите в страната. След това повече работници ще могат да участват в просперитета. Фискалната и данъчната политика със сигурност все още разполагат с пространство за действие, за да се насърчат инвестициите в инфраструктура и така да се стимулира вътрешното търсене", предлага професорът по икономика.

Съмърс призовава европейците да се обединят в още по-тесен съюз предвид критиките от Вашингтон.

„Европа трябва да продължи процеса на интеграция. Но европейците също така трябва да играят по-голяма роля в света, а не бива да се занимават само със себе си, както през предишните няколко години. Аз съм доволен, че канцлерът Ангела Меркел призна това и се надявам, че го съзнава".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
гледам ... до кога да гледам ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 7 години
да искам да знам кой стои зад тръмп, всеки ден се гледам в огледалото и съм доволен от това дето виждам, също така има привилегията да виждам родителите си и децата си .... а ти твойте само по скайп, кво си отгледал .. предатели! Кво си изработил ... толкова че децата ти не могат да го оценят и са избягали... аз с такива неща не искам да се гордея :):)смей ми се и место мекия в който искаш крачол докато прекарвам празниците със семейството си :):) а ти гниш сам изоставен от всички в поредната сменена от теб кола :):) да ми се хвалиш колко пари си изкарал без да мога да го проверя, че и да ги сравняваш с моите без ти да знаеш кой съм може да го направи само един тотален комплексар който нищо не е направил :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Честит празник (2-ри Февруари) на всички психодесни либерали.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Само стой и гледай :-)). Опасявам се, че ще останеш разочарован.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Кажи Смарти, какво искаш да знаеш? Кой стои зад Тръмп ли! Искаш да се посмееш наготово? Ами погледни се в огледалото - виж се къде си, кой си, колко пари изкарваш, колко деца си отгледал, колко коли си сменил, колко къщи си построил... аз бих се посмял на резултата, но ти може и да заплачеш, ако се сравниш с дъртия дементил.. . Това за комуниста си го пускам в десния крачол - само Смарти Бойс като тебе още обясняват мишия си живот и света с такива неща, щот така им е по-комфи... Иначе мога да ти дам идин жокер - прегледай, ако имаш къде и как, хроника на отношенията м/у Белия дом и Натаняху - който може, ше види достатъчно, за да си обясни некои работи... Ама ти си Смарти Бдински - работил си на Връшка чу^ка с Пентиум още през 1992 г, обедваш пица на парче с кетчуп, та знам ли дали ще ти е достатъчно... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 7 години
Естествено е да се редуват на цикли---еми не е, само в русия може да е естествено. Останалия свят върви напред, а не цикли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 7 години
Просто питам дъртия дементил някви неща ... кви ценности пък видя ти? Да наливам цености на комунист? Че то ако беше възможно той няма да е такъв, пък и не съм чак толкова наивен колкото си мислиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
Естествено е да се редуват на цикли. Няма правилна рецепта. Просто като станат твърде много демократите, все се намира някой да се направи интересен и модерен да го обърне на диктатура, така или иначе демократичното мнозинство отдавна е забравило отминалите времена... и обратно разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Изборът е или социализъм, или "back to the past!" - нема друг начин! Другото е мъчителна агония!Аз, честно казано, съм вътрешно убеден, че единственият нормален еволюционен път е социализмът, но честният, марксистки социализъм, където държавата е совственик на срезствата за производство и преразпределя целия обществен продукт. А не сегашната му уродлива форма, където правителствата бълбукат планини от кредити, които се оттичат в офшорните сметки и в гушите на една шепа тарикати!Другият вариант е война, обратно в 19-ти век и пак степ бай степ да градим (които са останали живи) капитализма... хихи...Май екипът на Тръмп е фен на втория път и сега просто си подрежда легионите, набелязва врагове и съюзници и подготвя тиловите служби... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
Пич, изсъхвате прави ако не са кинтите дето ви ги наливат заради "ценностите" дето ги пишете по форумите. Туй време обаче си отива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още