IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Съмърс: САЩ трябва да обмислят износа на петрол и газ

Правителството може да направи много и без да увеличава разходите, посочи бившият финансов министър

10:54 | 07.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лари Съмърс: САЩ трябва да обмислят износа на петрол и газ

Бившият американски финансов министър Лари Съмърс призова световните лидери да формират глобална стратегия за растеж в борбата си с икономическата стагнация. Той насочи също така фокуса на правителството на САЩ към повишаването на инвестиционните разходи и износа на енергийни суровини, съобщава CNBC.

В публикуван във Financial Times свой анализ от понеделник Съмърс коментира открито предстоящата през тази седмица среща на централни банкери, финансови министри и представители на Международния валутен фонд, която ще се проведе във Вашингтон.

"В САЩ случаите на съществено насърчаване на инвестициите ще дадат поразителен ефект. Увеличаването на разходите за инфраструктура ще намали тежестта върху бъдещите поколения не само чрез стимулиране на растежа, но също и чрез разширяване на капацитета на икономиката и намаляване на задълженията по разсрочената поддръжка", отбеляза той.

"Правителството може да направи много и без да увеличава разходите - чрез насърчаване на частните инвестиции, включително и чрез разрешаване на износа на петрол и природен газ", допълни още бившият министър.

Засилването на глобалната финансова криза от 2008 г. доведе до значителни промени на паричните политики на банките по целия свят. Проблемите провокираха понижаването на лихвите до рекордни стойности с цел стимулиране на кредитирането и съответно разходите.

Според Съмърс програмите за изкупуване на активи на централните банки са били по-добро решение от стратегиите, въведени по време на Голямата депресия от 1930 г. Въпреки това обаче те не са повлияли задължително и навсякъде върху склонността за покачване на разходите.

През септември миналата година бившият финансов министър неочаквано обяви, че се отказва да участва в конкурса за наследник на Бен Бернанке за поста председател на Фед. Отказът му принуди президента Барак Обама да обърне поглед върху другите потенциални кандидати, което в последствие осигури поста на Джанет Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Става интересно, в Америка започват да говорят за Голямата депресия 1929?Май нещо доларът закуца на един крак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
То ако имаше, какво да се измисли, да бяха го измислили до сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още