IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Съмърс се отказа да бъде председател на Федералния резерв

Неочакваната новина притиска Барак Обама бързо да намери наследник на Бен Бернанке, чийто мандат изтича през януари 2014 г.

10:20 | 16.09.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лорънс Съмърс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лорънс Съмърс. Снимка: Ройтерс

Бившият секретар на Министерството на финансите на САЩ Лорънс Съмърс неочаквано обяви, че се отказва да участва в конкурса за наследник на Бен Бернанке за поста председател на Федералния резерв, съобщава MarketWatch.

“Трябва с нежелание да заявя, че евентуалното ми назначаване би било саркастично и не би защитавало интересите на Федералния резерв, администрацията и най-вече – интересите на нацията за продължаващото възстановяване на икономиката“, пише Съмърс в писмо до президента Барак Обама.

Отказът на Съмърс принуди Обама да обърне поглед върху другите потенциални кандидати за бъдещето вакантно място, а именно - заместник-председателят Джанет Йелън, бившият заместник-председател Донълд Кон, както и бившият секретар на Министерството на финансите Тимъти Гайтнър. Обама заяви, че е провел разговори с първите двама.

От друга страна анонимни източници твърдят, че Гайтнър не проявявал интерес да оглави Фед, съобщава Yahoo Finance. Според информацията Гайтнър остава твърдо на мнението, което изрази още през януари тази година, когато напусна поста си в Министерството на финансите, че позицията на Бен Бернанке ще бъде „привилегия за някой друг“.

В свое изявление Барак Обама съобщи, че приема решението на Лари Съмърс. Президентът го описа като „важен играч за моя отбор, който се изправи пред най-лошата икономическа криза след Голямата депресия, и изигра немалка роля заради опита, мъдростта и лидерските си качества, които притежава. Заедно с тях ние се преборихме да върнем икономиката към растеж и направихме крачка напред към прогреса, на който сме свидетели днес.“

Лари Съмърс бе съветник на Обама по икономическата политика. Всички бяха убедени, че именно той ще бъде новият председател на Фед. Съмърс беше и финансов министър по времето на Бил Клинтън.

Общото мнение бе, че Съмърс ще бъде по-голям привърженик на затягането на монетарната политика от настоящото ръководство на Фед.

Мандатът на Бен Бернанке изтича през януари 2014 г. Ето защо Обама трябва бързо да вземе решение кой ще го наследи.

Вижте още във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Защо не казват, че Бернанке си е подал оставката?Уж щото му изтича мандата!!!!Да, ама не! Въжето се е затегнало здраво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Черкезов
преди 10 години
Според мен е очевидно че тези институции които изброи са създадени от ФЕД или съществата които стоят зад него...Уникална манипулация, тези притежават всичко. Топ 200 банки са техни, никой, дори те незнаят в колко бильона са равняват материалните им активи. Безумие, безумие е че и не се пише по този въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Щото *** БГ си раздаде или наряза оръжията, омързаляви армията и изгони учените, което можеха да направят атомни бомби. Както и другите читави хора. Който държи ножа, той може да прави каквото си иска. Щатите са жив пример. За тях все едно няма НАТО, ООН, международни съдилища, СБ, МВФ. Правят се на шеф диригент на целя свят и никой не иска да им се противопостави сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Черкезов
преди 10 години
Голям театър, голямо чудо. Никой не знае колко трильона са напечатили миналата седмица и на кой са решили да обяват война "банкерите", иначе голяма драма, ще назначават шеф на резерва:(((До кога ще съществува тази печатница?Защо БНБ не печати левове и не стимулира световната банкова система?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Lucifer
преди 10 години
Да им пратим Милен Велчев или Гечев или дъртия хайдук Тодор Вълчев ако все още е жив....пълни сме с оферти.....боже до какво доживяхме, да няма кой да бръкне в най-голямата каца с мед?????.....явно в нея вече нищо не е останало и последния само ще опере пешкира яко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още