IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на партиите в Конгреса на САЩ постигнаха споразумение за бюджета

То ще осигури финансиране на правителството в продължение на 6 месеца от септември, осигурявайки спокойствие около президентските избори

12:53 | 01.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на Републиканската партия в Камарата на представителите Джон Бейнър (вляво) и лидерът на мнозинството на Демократическата партия в Сената Хари Рийд при сключването на споразумението. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на Републиканската партия в Камарата на представителите Джон Бейнър (вляво) и лидерът на мнозинството на Демократическата партия в Сената Хари Рийд при сключването на споразумението. Снимка: Ройтерс

Лидерите на партиите в американския Конгрес постигнаха краткосрочно бюджетно споразумение за финансиране на правителството в продължение на 6 месеца от септември, загърбвайки потенциалната партийна финансова битка преди президентските избори в страната през ноември, съобщи британският вестник Financial Times.

Макар че законодателството, което ще скрепи сделката, все още предстои да бъде оформено и да бъде гласувано след ваканцията през август, споразумението изглежда слага край на многобройните бюджетни битки във Вашингтон, отразяващи се неблагоприятно на доверието на инвеститорите и потребителите.

„Това ще осигури стабилност през следващите месеци“, заяви лидерът на мнозинството на Демократическата партия в Сената Хари Рийд.

Споразумението получи одобрението и на президента на САЩ Барак Обама, чийто говорител заяви, че президентът е „окуражен, че двете страни са се съгласили да разрешат този проблем без отлагане“.

Бюджетното споразумение обаче не разрешава по-големия проблем с т. нар. „фискална пропаст“, задаваща се в края на годината, когато Конгресът ще се изправи пред поредица от трудни и скъпоструващи бюджетни решения. Тогава изтичат определени данъчни облекчения, въведени по времето на предишния президент на САЩ Джордж Буш-младши, а съкращения в разходите за отбрана и социални помощи ще влязат в сила автоматично, ако не бъде постигнато по-широко бюджетно споразумение.

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке и Бюджетната служба в Конгреса предупредиха за евентуална рецесия в САЩ в началото на 2013 г., ако премахването на данъчните облекчения и орязването на разходите, които ще бъдат на обща стойност 600 млрд. долара, съвпаднат по време, както ще се случи при липса на промени.

Говорителят на Обама заяви, че той ще подпише закони, които „се придържат към нивото на финансиране, съгласувано от двете партии през миналата година и не включват допълнителни идеологически и политически клаузи“.

По думите на Рийд не е имало достатъчно време за разработване на окончателния документ преди ваканцията на Конгреса, започваща в края на седмицата, но че споразумението е било постигнато „в духа на компромиса“. „Това е много добре, тъй като ще можем да разрешим тези ключови проблеми, засягащи пряко страната, веднага след приключването на изборите“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още