IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lockheed ще придобие производителя на военни хеликоптери Sikorsky?

Сделката ще бъде на стойност от около 8 млрд. долара

14:02 | 20.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Емблематичният хеликоптер Black Hawk. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Емблематичният хеликоптер Black Hawk. Снимка: Архив, Ройтерс

Американският оръжеен концерн Lockheed Martin Corp се е съгласил да купи Sikorsky Aircraft от досегашния му собственик United Technologies Corp за над 8 млрд. долара съобщава Ройтерс, позовавайки се на два източника.

Финализирането на сделката ще затвърди водещите позиции на Lockheed в оръжейното производство, като добави към асортимента му известния хеликоптер Black Hawk. 

Сделката ще даде допълнителна тежест на Lockheed, която има годишни приходи от 45 млрд. долара.

Със сключването на сделката ще намалее зависимостта на Lockheed от производството на изтребителя F35. В същото време компанията ще може да разшири продажбите си, като добави емблематичния за Sikorsky хеликоптер Black Hawk към производствена структура, която съдържа в себе си всичко - от сателити до военноморски кораби.

Двете компании предвиждат да обявят сделката в понеделник преди обявяването на отчетите за второто тримесечие във вторник, сочи информацията от източниците.

Това ще е най-голямото придобиване за Lockheed, след като закупи Martin Marietta Corp за около10 млрд. долара преди близо 20 години. Това е и първият голям стратегически ход както за изпълнителния директор на United Tech Грек Хайес, така и за колежката му от Lockheed Мерилин Хюсън, откакто заемат постовете си.

От United Technologies и Lockheed отказват коментар.

Textron Inc, създателят на Bell Helicopter, беше заявил желанието си да придобие Sikorsky, но се оттегли от преговорите, след като цената нарасна, твърдят източници, запознати с въпроса, пред Ройтерс. И двата производителя на хеликоптери записаха понижение в приходите си поради по-слабо търсене от страна на петролния и газовия сектор.

Пентагона заяви миналата седмица, че внимателно ще оцени продажбата на Sikorsky, подчертавайки, че е важно да се избегнат нарушения на пазара.

Американското министерство на отбраната може да се противопостави на сливане, включващо негови ключови доставчици, по време на федералния антитръстов преглед.

Според мениджърите в индустрията не би трябвало да се очакват възражения против сделката от гледна точка на антитръстовото законодателство, тъй като Lockheed не произвежда хеликоптери, но властите на САЩ биха могли да поискат допълнителни писмени уверения.

„Това е голяма сделка, но тя не води до по-голяма концентрация от вече съществуващата“, заяви консултантът по отбраната Лорън Томпсън. „Няма припокриване между пазара на самолети и хеликоптери. Това са обособени пазари с различни потребители“, допълни експертът.

Lockheed възнамерява да продаде части от бизнеса си, които са с по-нисък марж на печалбата, казват още източниците пред Ройтерс.

Ръководителите в индустрията отдавна прогнозираха бъдещото консолидиране на американския пазар на отбраната след голямото свиване през 1990-те, което последва Студената война. Boeing, който произвежда хеликоптерите CH-47 Chinook и работи заедно с Bell върху V22, вече си партнира със Sikorsky за разработването на следващо поколение хеликоптери за американската армия.

Настоящият собственик на Sikorsky - United Technologies, заяви през март, че ще изследва различни алтернативи за подразделението си, което му донесе 7,5 млрд. долара приходи от продажби през миналата година. Общите приходи на United Technologies за 2014 г. възлизат на 65 млрд. долара. През юни от компанията заявиха, че искат да излязат от бизнеса с хеликоптери и ще се разделят със Sikorsky, който носи по-ниски маржове на печалбата от останалите подразделения на компанията и се очаква да забави растежа си.

Оперативната печалба на Sikorsky за първото тримесечие спадна с 11% поради 7%-ното понижение на приходите от продажбите. През юни от компанията обявиха, че ще съкратят 1 400 работни места и ще консолидират звена.

Цената на евентуалната сделка нараства поради големия данък, който трябва да се заплати, отбелязва Ройтерс.

United Technologies може да използва финансовите средства за други големи придобивания, въпреки че според главния изпълнителен директор на компанията високите оценки на потенциалните цели за закупуване ще ги направят доста скъпи.

Lockheed и Sikorskу вече имат няколко съвместни проекта за нови хеликоптери, включително и за президентския хеликоптер.

Силните продажби на Sikorsky биха могли да помогнат на Lockheed в интернационалната експанзия, заяви Ричард Абоулафия, анализатор в Teal Group. Според него Sikorsky ще е добро допълнение към асортимента на компанията от отбранителна техника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още