Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Луксозните привилегии на финансовия директор на Тръмп го заплашват със затвор

След двугодишни разследвания Trump Organisation и финансовият ѝ шеф получиха официално обвинение, бившият президент заговори за „лов на вещици“

Луксозните привилегии на финансовия директор на Тръмп го заплашват със затвор

Алън Уайселбърг (в средата). Снимка: Bloomberg LP

Trump Organisation и нейният финансов директор  Алън Уайселбърг са обвинени в данъчни измами от окръжния прокурор на Манхатън. Уайселбърг се представи пред властите в четвъртък. Това са първите обвинения в разследване, което от години е насочено срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Уайселбърг е дългогодишен бизнес партньор на Тръмп. По време на президентството му той му помага да управлява своята империя за недвижими имоти.

Trump Organisation и 73-годишният Уайселбърг не се признаха за виновни. Ако бъде призната за виновна, компанията, наред с други неща, е изправена пред сериозни глоби. Въпреки че самият бивш президент Тръмп не е обвинен, политическото му бъдеще може да бъде поставено под въпрос - той обмисля да се кандидатира отново през 2024 г.

В изявление, цитирано от CBS, Тръмп посочва, че действията на компанията му са били стандартна практика и по никакъв начин не може да се определят като престъпление, а говорител на компанията определи разследването като политически мотивирано.

Още по темата

Самото разследване на окръжния прокурор Сайръс Ванс започва още от случая, в който адвокатът на Тръмп - Майкъл Коен плаща голяма сума пари на актрисата от индустрията за възрастни Сторми Даниелс, за да я накара да мълчи преди изборите относно евентуалните ѝ отношения с тогава кандидата за президент на САЩ.

Разследването по случая, което трябваше да установи дали въпросното плащане е нарушило законите за политическите кампании на страната, доведе до решение на Върховния съд Тръмп да предостави всичките си данъчни документи.

Сега окръжният прокурор повдигна обвинение срещу Уайселбърг и Trump Organisation по 15 обвинения за данъчни измами и фалшифициране на бизнес документи. От 2005 г. се твърди, че те са измамили данъчните власти, като са предоставили на ръководителите на дружествата привилегии, невключени в документите. Уайселбърг също така е обвинен в кражба. Съобщава се, че не е разкрил активи за 1,76 милиона долара приходи, включително и наем за апартамент в Манхатън, плащания за лизинг на два автомобила Mercedes-Benz и такси за обучение на членове на семейството. Твърди се, че самият Тръмп е подписал чековете за такси за обучение.

Според Bloomberg Уайселбърг е правил по 940 000 долара на година между 2011 и 2018 г., но много малко от тази сума е била декларирана. 

Според адвокатите, специализирани в дела за укриване на данъци, рядко прокурорите повдигат обвинения, свързани единствено с допълнителни бонуси, предоставени от дадена компания.

През последните седмици адвокатите на Trump Organization се срещнаха с прокурори в офиса на Ванс, надявайки се да ги убедят да не се повдига делото. Въпреки това обаче обвинителите са решени да изправят пред съда Вайселбърг, който е един от най-верните и дългогодишни служители на Тръмп.

Прокурорът Кери Дън говори за постановка на топ мениджърите, които са се възползвали финансово от нея и от компанията и то за сметка на данъкоплатеца.

Trump Organisation обвини прокурора, че иска да използва Уайселбърг като жертвен агнец. Правили се опити да се дискредитира бившия републикански президент. „Това не е съдебна власт; това е политика", се казва в изявление. Самият Тръмп отрече всякакви нарушения и определи разследването като лов на вещици от политически мотивирани прокурори. Окръжният прокурор Ванс е демократ.

Trump Organisation управлява хотели, голф игрища и ваканционни курорти по целия свят. Преди да влезе в Белия дом през януари 2017 г., Тръмп беше поставил компанията си на тръст, в чийто надзор влизат неговите синове Доналд младши и Ерик, както и Уайселбърг. Не е ясно каква роля играе в момента Тръмп в компанията.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow започва седмицата с ръст от над 250 пункта*