IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Американската газова индустрия е изправена пред сериозни сътресения

За да стимулират търговията с втечнен природен газ, САЩ ще трябва да променят своята външна политика

17:45 | 18.09.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Липсата на инвестиционни проекти в американския газов сектор може да породи сериозни икономически сътресения, смятат от Международната агенция за енергията (МАЕ).

„Без допълнителни инвестиции в проектите за втечнен природен газ, американската газова индустрия ще трябва ограничи добива, което ще означава загуба на капитал, а това ще доведе до икономически сътресения“, смята Ласло Варо, старши икономист в МАЕ в интервю за CNBC. 

Производството на американски природен газ е на рекордни нива благодарение на шистовата революция, изразена в значително подобряване в техниката за извличане, известна като фракинг.

Варо посочи големите пречки пред експортния капацитет – глобалното търговско напрежение и липсата на сериозни инвестиции в разработване на различни проекти.

Според него, ако няма развитие на износната инфраструктура, голяма част от американския газ просто ще остане в земята. Вътрешният пазар не разполага с капацитета да абсорбира количествата добиван газ и това ще доведе до сериозен спад в цената му.

Прогнозите на експерти от енергийната индустрия сочат, че международната търговия ще продължи да функционира без прекусвания, а американският газ ще покрие голяма част от нуждите на китайския пазар.

Новите мита върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара обаче могат да се окажат лоша новина за търговските перспективи и да затруднят инвестирането във въпросната износна инфраструктура.

Въпреки това Варо е оптимист за световната търговия, предвиждайки, че скоро тя ще се ориентира към едно балансирано положение.

Според него, за да бъде стимулирана търговията с втечнен природен газ, Вашингтон ще трябва да подкрепи индустрията чрез промяна в международната политика на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Наивно. Същото дърво е Тръмпоний.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
bgMan
преди 5 години
Защото Тръмп е бизнесмен а не тикваа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 5 години
Не разбирам, защо си въобразявате че САЩ ще променят политиката си заради продажбата на каквото и да било?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още