IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майк Пенс - лоялният вицепрезидент пред дилема

Тръмп притиска заместника си да атакува изборния резултат пред Конгреса, но той засега успява да балансира

18:42 | 06.01.21 г.
<p>
	Майк Пенс. <em>Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg</em></p>

Майк Пенс. Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg

Докато Доналд Тръмп отчаяно се опитваше да отмени изборния резултат през последните два месеца, неговият вицепрезидент Майк Пенс извърши деликатен балансиращ акт. Той подкрепи публично своя шеф, като в същото време отказа да повтори някои погрешни твърдения за широко разпространена измама, поддържана от Тръмп и близкия му кръг.

Това е ролята, която Пенс игра през целия мандат: той никога не противоречи на президента, но въпреки това успява да се дистанцира от някои от най-противоречивите му позиции, пише FT в свой анализ.

Майк Пенс ще председателства съвместната сесия на Конгреса, на която ще бъде удостоверена победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 г. Традиционно церемониалната роля стана политически взривоопасна, след като повече от дузина републикански сенатори обявиха, че ще се противопоставят на това, което трябва да бъде лесно упражнение.

Тръмп притиска Пенс да блокира сертифицирането на Байдън, като погрешно твърди, че вицепрезидентът има "правомощието да отхвърли измамно избраните електори“. На митинг в Джорджия тази седмица президентът каза, че се надява Пенс „да работи за нас, защото, ако не го направи... няма да го харесвам толкова много“.

Дейвид Макинтош, президент на консервативния Клуб за растеж и приятел на вицепрезидента, прогнозира, че Майк Пенс ще се противопостави на натиска и ще изпълни задълженията си, както се изисква съгласно конституцията на САЩ.

Пенс не демонстрира, че ще се поклони на последното усилие на Тръмп да анулира изборите, а американските медии съобщиха във вторник, че той е казал на президента, че няма правомощия да го направи. Тръмп отрече информациите в изявление късно във вторник вечерта.

Пенс наскоро възрази и срещу съдебен иск от републикански законодател, който се опита да го принуди да се намеси в преброяването на гласовете в полза на отиващия си президент. Федералният съд така или иначе отхвърли иска.

Драмата обаче показва пред каква дилема е изправен Майк Пенс, който се опита да се демонстрира като лоялен към Тръмп, като същевременно запази чистия си имидж, който има претенции да бъде номиниран за президент от Републиканската партия през 2024 г. В много отношения Пенс ще е естествен избор на партията, но това ще важи само ако той все още се смята за лоялен към отиващия си президент, както и ако Тръмп не реши да се кандидатира отново.

Според слуховете Пенс се е колебаел дали да остане до края на мандата си. Служители на Белия дом казват обаче, че между него и Тръмп не е имало никакви търкания през тези години. Дори и вицепрезидентът да е имал възражения, то той ги е обсъждал лично с Доналд Тръмп, а публично е показвал своето уважение към решенията му. Тази дисциплина му помага и му позволява да се придвижва по труден терен, което по-малко дисциплинираните политици не могат да направят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още